Nu pentru scoala, ci pentru viata invatam
incepere an scolaranul scolar 2020-2021scoala romaniascoala pandemie
Avand in vedere chix-urile pe care administratiile de la Bucuresti le-au dat de-a lungul si de-a latul celor aproape 31 de ani de cand “carmaciului conducator” i s-au inecat toate corabiile, este fireasca neincredea romanilor, aproape indiferent de ce decizii s-ar lua in epicentrul politic si economic al tarii.
Cu toate acestea, se mai intampla si exceptii, se mai intampla si minuni.
Cand Guvernul de la Bucuresti decidea obligativitatea purtarii mastilor de protectie in spatiile inchise, altor state nici nu le trecea prin gand si prin hartoagele de sedinta asa ceva.
Iar faptul acesta a dat apa la morile celor care se impotriveau si inca se mai impotrivesc masurii.
Cu al lor complex de inferioritate atarnat de gat, carat in carca si in ambele maini ca niste sacose pline cu pietre de moara, multi romani se intrebau retoric: "Ce, suntem noi mai destepti decat vestul, decat SUA, decat Germania, decat Franta, decat Marea Britanie?"
Desteptaciune sau nu, am fost inaintea celor pe care-i ridicam in slavi, indiferent ce, dar, dupa aia, ne si da patriotismul afara din casa si din tara.
Acum o luna si mai bine, regizorul Cristi Puiu declara, inaintea proiectiei, in avanpremiera nationala a celui mai nou film al sau, "Malmkrog", ca este inuman ca spectatorii sa priveasca un film de 200 de minute purtand masca de protectie pe fata. Si asta desi proiectia avea loc in aer liber.
Cristi Puiu a povestit ca "Malmkrog" a avut premiera in Franta in sali de cinema, fara distantare sociala si fara masca. Din spusele celui care a regizat "Moartea domnului Lazarescu", rezulta ca ar fi un chin si ceva inuman ca spectatorii sa stea timp de 200 de minute cat dureaza "Malmkrog", cu mastile pe fete, ba chiar i-a rugat sa plece cand nu mai... suporta.
Intre timp, cam in jumatate din teritoriul SUA, purtatul mastii este obligatoriu. In
Franta, care isi sporeste... libertatea de exprimare cu glasul a vreo 10.000 de noi cazuri de Covid 19 pe zi, este si ea obligatorie, chiar si in exteriorul spatiilor.
Cea mai nou venita pe lista obligativitatii purtatii mastii este Austria. De luni, 14 septembrie, mastile vor fi obligatorii, pe langa supermarket-uri si mijloacele de transport public, si in toate unitatile comerciale si in cladirile publice.
Daca numarul de cazuri de infectare va continua sa creasca, asa cum a crescut in ultimele zile, guvernul nu exclude noi masuri restrictive.
Simultan, in unele capitale, continua protestele contra dictaturii medicale. Protestatarii nu se gandesc, de pilda, ca obligativitatea purtarii mastii nu inseamna altceva decat o dovada de solidaritate.
Nu-ti incalca nimeni niciun drept, nu-ti incalca libertatea, dar tu, prin faptul ca iti pasa atat de putin de semenul tau - ca este din familia ta sau un necunoscut - exact asta faci: ii incalci libertatea.
Nu se spune - si asta in regimurile democratice - ca libertatea ta se termina unde incepe libertatea altuia?
Astazi, in Romania, incepe cel mai dificil an scolar pe timp de pace, incepe anul scolar 2020-2021 al pandemiei. De data asta, decizia autoritatilor contrasteaza puternic cu benefica masura a purtarii mastilor. In
statele in care a inceput deja anul scolar, numarul de noi cazuri de coronavirus creste.
Dar, la noi si aiurea, scoala si educatia isi vor atinge scopul, cand uriasa majoritate a oamenilor se va proteja - mai ales intr-un fel atat de simplu cum este purtatul mastii - pentru ca rationeaza, pentru ca isi da seama ca este in interesul sanatatii proprii si a celei colective, nu pentru ca este impusa de autoritati.
Asta intrucat nu pentru scoala, ci pentru viata invatam… Non scholae sed vitae discimus.
Nici educatia financiara, nici cea sanitara nu sunt de dragul scolilor, ci tocmai pentru vietile pe care fiecare dintre noi le traim si fiecare dintre elevii de acum o va trai.
Foto: pexels.com