Nu e pasare asa de scumpa precum porcul! De Paste, porcul se scumpeste cu 30%. De ce? Brazilienii sunt de vina!
pastecarne de porcscumpiri alimente
Guvernarea inseamna, de la Michel Foucault incoace, controlul corpului celor guvernati. Ori, la astfel de controale, guvernantii nostri, slava Domnului, se pricep. Stiu bine sa manance si sa nu le dea si altora. Desi, din pix, nivelul TVA la alimente a scazut de la 24% la 9% din ianuarie 2015, preturile la alimente nu au incetat sa creasca. Din varii motive, toate, desigur, bine intemeiate.
Acum, guvernantii il ating pe romanul de rand la unde-l doare mai tare: la porc! Carnea, in general, este una din cele mai importante surse de proteina pentru organism. Fara carne creierul nu se prea dezvolta. Fiind, impreuna cu fratii nostri bulgari, cei mai saraci din Europa, acest lucru se reflecta si in consumul redus de carne si, probabil, ca o consecinta, intr-un alt tip de saracie: cea cu duhul. Iata cifrele care sustin cele spuse.
Romanii consuma 60 kg de carne pe an pe cap de locuitor, fata de 90 kg media europeana. Jumatate din aceasta cantitate este ocupata de porc: 30 kg fata de media europeana de 40-45 kg. Pasarea vine pe locul doi, cu 15-20 kg, fata de 23-24 kg media europeana. Pe ultimul loc este consumul de carne de vita: 6 kg fata de 36 kg media europeana.
Desi consumam mai putina carne decat co-europenii nostri, vom consuma si mai putina. Ca tot suntem obisnuiti si tot nu intelegem mare lucru (neavand proteine suficiente pentru creier). Sageata asta ne este trasa de ARC: Asociatia Romana a Carnii. Incepand cu luna aprilie, pretul carnii de porc va creste cu 15%-30 %. De aceasta data guvernantilor le convine sa aleaga ca explicatie actiunile grupului de referinta – Comisia Europeana. Spun ca “de aceasta data” pentru ca, atunci cand s-a vorbit despre coruptie in Romania guvernantii s-au plans ca grupul de referinta e cam bagacios si ignorant.
Comisia Europeana, prin pomposul ei Consiliu Economic al Observatorului pentru Piata Carnii (sic) legitimeaza, tot din pix, motivele scumpirii carnii de porc:
- inca din 2016 a crescut exportul de carne de porc din UE catre tarile asiatice – globalizarea porcului;
- a scazut numarul de porci din UE la toate categoriile de varsta -localizarea/europenizarea sortii porcului;
- din ianuarie 2017 China ataca in farfurie porcul european - colorarea porcului european in galben.
Dar de ce se discuta acum, aprig, despre aceasta scumpire? Ceea ce nu ne spune nici ARC-ul, nici celebrul Observator al Carnii este ca s-a produs un oaresce conflict intre China, Uniunea Europeana si Brazilia, pe carne, ceea ce a dus la un mic embargou. In Brazilia este in curs de desfasurare “Operatiunea carne stricata”, dezvaluirea unui urias act de coruptie. Sunt implicati pana in gat politicieni, inspectori sanitari si giganti ai procesarii carnii. Gigantii de procesare a carnii JBS si BRF au exportat carne stricata cu acte in regula. Numai JBS, cel mai mare producator de carne din lume, are o cifra de afaceri de 51 miliarde de euro pe an. Per total Brazilia exporta carne in lume in valoare de 60 milioane de euro/zi. Pe 27 martie a.c. China a anuntat ca suspenda embargoul. Nu si UE-ul, insa.
In ceea ce ma priveste, insa, imi revizuiesc, cu regret, o superba imagine de blazon .Pe televiziunea romana am urmarit, acum niste ani, o scena din timpul inundatiilor, pe care nu o pot uita. Un fermier batran,cu zambetul pe buze si cu apa pana la buric, mergea ducand de urechi un porc, ferindu-l sa nu inghita apa. Salvase de la inundatii ceea ce avea el mai valoros. Cand vor intelege si guvernantii acest atasament ancestral?
Foto: pixabay.com