Nu doar LEUL se cutremura. Monedele europene sunt si ele in plina depreciere
curs valutarmoneda nationalaeuroleu
Leul nostru tocmai a incheiat o noua saptamana aproape ingenuncheat de euro, dar nici monedele europene din regiune nu o duc mai bine. Presiunea economica se resimte la nivel international, iar factorii care deterioreaza puterea de cumparare a oamenilor sunt generalizati si se regasesc, in aceste vremuri tulburi, in toate economiile lumii.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de 4,9490 de lei pentru 1 euro, in crestere cu 0,0002 lei fata de ziua precedenta, si unul de 4,3793 lei pentru un dolar american, mai mare cu 0,35%.
Cursul indicat in ultima zi lucratoare a saptamanii este aproape de cel maxim, de 4,9495 lei, atins, anul acesta, in data de 22 septembrie.
Insa nici monedele din regiune nu o duc mai bine
Zlotul polonez a atins vineri cel mai scazut nivel din ultimii peste 12 ani. Vineri dimineata, zlotul s-a depreciat cu 0,4% fata de euro, atingand cel mai scazut nivel din martie 2009.
De asemenea, forintul ungar si coroana ceha au marcat scaderi vineri, fiecare cu 0,6%.
Economistii pun deprecierile monedelor pe seama unor factori externi si mai ales pe temerile legate de evolutia nefavorabila a crizei sanitare. Investitorii sunt mai retinuti de teama provocata de noul val pandemic, statele europene se confrunta cu tot mai multe cazuri de infectare si incep sa reintroduca restrictii dintre cele mai dure, in timp ce aprecierea dolarului american pune mari presiuni, la randul sau, pe piata.
Dolarul s-a apreciat pentru a patra saptamana consecutiv. Aceasta evolutie spectaculoasa afecteaza moneda euro si reduce apetitul de risc.
Te-ar putea interesa si: Scenariul crizei economice in 2022 face un pas in spate: ce ne asteapta, de fapt, anul viitor
2022 ne va aduce un curs valutar de 5 lei pentru un euro
Conform celor mai recente previziuni economice privind evolutia monedei nationale, realizate de Erste Group, austriecii care detin BCR, leul nostru isi va continua deprecierea, iar anul viitor vom asista la nedoritul scenariul in care
vom plati peste 5 lei pentru un euro.
Acest lucru se va intampla, mai exact, in al doilea trimestru. Atunci ne putem astepta la curs valutar de 5,03 lei/euro.
Lunile ce vor urma vor marca noi cresteri ale monedei europene, in raport cu leul nostru. Prin urmare, pentru finalul anului 2022 se contureaza scenariul unui curs valutar de 5,05 lei/euro.
Te-ar putea interesa si: Oamenii incep sa-si faca stocuri de lemne: costul incalzirii la iarna ar putea fi de 3 ori mai mic decat in cazul electricitatii