Noutati legislative in domeniul constructiilor: A fost adoptata OUG privind pretul materialelor de constructii
constructiiscumpiripret materiale constructii
In sedinta de luni a Executivului, a fost adoptat un proiect de act normativ care reglementeaza preturile materialelor de constructii. Concret, in baza noilor reguli, constructorii au acum posibilitatea ca, prin incheierea unui act aditional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, in cazul contractelor aflate in executie, sa modifice pretul materialelor de constructii stabilite in contractul initial, in functie de statisticile oficiale ale Institutului National de Statistica (INS).
"Solutia propusa este una pe termen lung, care poate fi aplicata foarte usor in cazul cresterilor si, eventual, al scaderii preturilor materialelor de constructii, pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica (...)
Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin incheierea unui act aditional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, in cazul contractelor aflate in executie, sa modifice pretul materialelor de constructii stabilite in contractul initial, in functie de statisticile oficiale ale INS.
Ministrul a mai spus ca noile reguli din constructii sunt esentiale pentru contractele publice.
"Fara aceasta solutie, multe dintre constructiile incepute (scoli, spitale, sisteme de apa si canalizare, biserici reabilitate) ar risca sa nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante si au fost investiti bani publici in constructia lor. Fara suplimentarea de buget necesara pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de constructii, investitiile nu pot fi terminate".
Proiectul de act normativ a fost adoptat de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA).
Luna trecuta, presedintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre aceasta OUG, spunand ca "noi am solicitat adoptarea unei ordonante de urgenta in acest sens, pentru a fi imbunatatit mecanismul de reevaluare, astfel incat valoarea contractului sa tina cont cu adevarat de costurile cu materialele de constructie, care au crescut ca urmare a exploziei preturilor la materialele de constructie".
"Am atentionat de doua luni asupra faptului ca Guvernul are obligatia de a emite ordonanta de urgenta pentru a imbunatati sistemul de aditionare a contractelor, de incheiere de acte aditionale cu privire la valoarea lucrarilor ca urmare a exploziei preturilor materialelor de constructie, pentru ca astazi exista riscul ca, daca nu se semneaza acte aditionale in care sa se aduca valoarea lucrarilor la valoarea reala ca urmare a cresterii pretului la materialele de constructii, exista posibilitatea ca foarte multe santiere sa se inchida pentru ca niciun constructor nu poate sa-si permita sa lucreze in pierdere", a mai spus Orban.
Citeste si: Zeci de milioane de euro ajutor de stat pentru firmele din constructii