Noutati despre Facturile la energie din 2023: niciun roman nu va plati mai mult de 1,3 lei pe kilowatt-ora
facturi 2023facturi energie 2023facturi
Iarna e la doar o aruncatura de bat de noi si multi romani intra in sezonul rece cu gandul la facturi, dupa un an care ne-a adus o explozie a costului electricitatii si gazelor naturale.
Doar ca ingrijorarile ne sunt risipite, acum, de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Demnitarul tocmai a vorbit despre cum vor arata
facturile noastre anul viitor si a dat asigurari ca nimeni nu va plati mai mult de 1,3 lei pe kilowatt-ora.
Conform acestuia, deciziile care s-au luat de curand in plan legislativ clarifica situatia pe piata de energie, iar lucrurile sunt limpezi si predictibile.
"Preturile sunt foarte clare. Avem trei transe de consum: pana in 100 de kilowati, vorbim de acel tarif social de 68 de bani, intre 100 si 300 de kilowati, primii 255 de kilowati sunt 80 de bani, urmatorii pana in 300 de kilowati vor fi, cu modificarile in Parlament pe care le vom face, 1,3 lei.
S-a luat aceasta decizie in coalitie. Peste 300 de kilowati, toata cantitatea, 1,3 lei. Practic nimeni nu va plati mai mult in Romania de 1,3 lei", a spus inaltul demnitar, citat de
Realitatea.net.
Cum va arata piata de energie, dupa 1 ianuarie 2023
Luna aceasta, cand au fost adoptate schimbarile legislative din domeniul energetic, premierul Nicolae Ciuca a vorbit despre cum va arata piata anul viitor si la ce trebuie sa se astepte consumatorii casnici, dar si marii consumatori:
"Vom mentine pretul la energie electrica pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consuma pana in 100 kW, 0,8 lei pentru cei care consuma intre 100 si 255 kW. Vom mentine pretul de 1 leu pentru IMM-uri si, noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism si, desigur, modificarile care se vor face in Parlament la Ordonanta 119, vom asigura un pret pentru marii consumatori de 1,3 lei.
De asemenea, consumatorii casnici care consuma peste 255 kW vor beneficia de acelasi pret de 1,3 lei, cu specificatia ca - diferit fata de prevederile anterioare - cei care consuma peste 255 kW vor plati primii 255 kW la valoare de 0,8 lei.
Ca atare, in acest moment, prin aceasta ordonanta vom asigura cadrul achizitiei de energie electrica pentru a putea sa ne protejam populatia si sa asiguram competitivitatea produselor romanesti”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.
Foto: pixabay.com