Nouriel Roubini: Ce se va intampla cu lumea in viitorul apropiat
nouriel roubinicapitalestimariviitoreconomie
Economistul Nouriel Roubini avertizeaza asupra noilor provocari existente la nivel mondial. Roubini considera ca exista riscul unor probleme economice dure in China, mai ales ca majorarea anuala a PIB-ului acestui stat a incetinit si a determinat dificultati in aceasta tara. In plus, lumea se poate confrunta cu un nou razboi rece.
Riscurile economice, financiare si geopolitice ale Globului se afla intr-o dinamica continua. Daca unele din trecut au o probabilitate redusa, altele din prezent le-au luat locul si sunt periculoase pentru intreaga lume, apreciaza economistul american Nouriel Roubini.
Potrivit Live Mint, Roubini crede ca in urma cu cativa ani existau cateva riscuri principale care stateau in centrul scenei mondiale: o spargere a zonei euro, o criza fiscala in Statele Unite, deflatia in mai multe economii avansate, o criza a datoriei publice in Japonia.
Pe langa acestea se mai adaugau si un potential razboi intre Israel si Iran pentru o presupusa proliferare a armelor nucleare iraniene, precum si o rupere mai larga a ordinii regionale in Orientul Mijlociu.
Economistul a declarat ca toate aceste riscuri au fost reduse, iar in prezent alte sase riscuri le-au luat locul la nivel global.
Roubini considera ca exista riscul unor probleme economice dure in China, mai ales ca majorarea anuala a PIB-ului a incetinit pana la nivelul de 7%. In acest mod au aparaut active neperformante, investitii excesive in domeniul imobiliar, infrastructura si industrie, dar si multe datorii publice si private.
Expertul mai crede ca exista riscul unei politice gresite a Rezervei Federale a SUA, pe masura relaxarii monetare. In plus, Fed ar putea iesi din zona ratelor de 0% prea tarziu si prea lent.
Potrivit sursei citate, crizele economice din unele piete emergente se pot agrava, din cauza performantelor enonomice inca slabe si a ineficientei reformelor structurale.
Expertul mai spune ca exista riscul ca conflictul din Ucraina sa duca la un nou Razboi Rece si poate chiar la un conflict armat mondial, in anumite conditii.
Consecintele economice, ca urmare a impactului aprovizionarii cu energie si a fluxurilor de capital, ar putea fi uriase pentru economia mondiala.
De asemenea, Roubini aevrtizeaza ca exista un risc asemanator in privinta dezacordurilor teritoriale terestre si maritime din Asia, care ar putea degenera intr-un conflict militar direct intre China si Japonia.