Noul Cod Silvic - adoptat de Parlament: Furtul de arbori va intra direct sub incidenta penala, indiferent de prejudiciu
noul cod silvic
Ministerul Mediului a anuntat ca Noul Cod Silvic a fost adoptat miercuri de Parlamentul Romaniei cu unanimitate de voturi.
”Astazi am castigat o lupta extrem de importanta pentru padurile Romaniei. In urma cu foarte putin timp, Parlamentul a aprobat proiectul de lege de modificare a Codului Silvic. In ultimele saptamani am solicitat, in mod repetat, colegilor mei din Parlament, sa supuna la vot in regim de urgenta aceasta lege, care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul in care nimeni nu mai sta la discutii cu acestia. Ma bucur ca mesajul nostru a avut rezonanta si ca parlamentarii au inteles ca protejarea padurilor este o prioritate dincolo de interese si calcule politice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor si co-initiator al proiectului de lege.
Aamendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine, fac referire la urmatoarele modificari:
• furtul de arbori va intra direct sub incidenta penala, indiferent de prejudiciu;
• camioanele sau tirurile cu care sunt transportati arborii taiati ilegal vor putea fi confiscate;
• taierile la ras vor fi interzise in rezervatiile naturale;
• avizul de transport va deveni obligatoriu si pentru: rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn;
• lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
• sumele destinate pazei suprafetelor de padure sub 30 de ha vor creste cu peste 30%;
• evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
• accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor si din drumurile forestiere;
• accesul cetatenilor in padure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.
”Vreau sa ii felicit pe colegii mei din Minister si pe toti cei care au luptat alaturi de noi pentru ca acest deziderat sa devina realitate. Lupta cu taierile ilegale nu se poate purta pe un singur front. Aceasta trebuie abordata din mai multe directii si cu tactici diferite. Doar asa le putem opri”, a precizat ministrul Costel Alexe.
”Am demonstrat astazi ca, atunci cand exista vointa si determinare, orice este posibil. Sunt convins ca vom reusi sa finalizam tot ce ne-am propus, asa cum am reusit astazi cu Codul Silvic si ca padurile Romaniei vor fi in sfarsit protejate, asa cum ne dorim cu totii”, a mai spus ministrul Mediului.
Ministerul Mediului a transmis cu aceasta ocazie ca va continua sa implementeze masurile asumate pentru protectia padurilor si stoparea taierilor ilegale. Este vorba despre implementarea noului SUMAL, aflata pe ultima suta de metri, achizitia sistemului de monitorizare cu harti satelitare, demararea studiului stiintific pentru identificarea si punerea sub protectie a 40.000 de ha de paduri virgine si intarirea capacitatii garzilor forestiere.