Noua varianta a rectificarii bugetare: bani mai multi pentru primarii din fondul aflat la dispozitia premierului Florin Citu
bani primariirectificare bugetara 2021bani cultebugete institutii
Fara indoiala, suntem printre primii la modificarea si remodificarea, la schimbarea si raschimbarea proiectelor de acte normative si chiar a legilor. Proiectul de rectificare bugetara din acest an nu face exceptie.
Asa se face ca, potrivit noului proiect de rectificare, bisericile vor primi mai multi bani, in timp ce bugetul de Actiuni generale al Ministerului Finantelor, desi se diminueaza usor, Fondul de rezerva folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani catre primarii pentru diverse proiecte PNDL va fi mai mare.
Astfel, fondul aflat la dispozitia premierului Citu va fi de patru ori mai mare fata de alocarea initiala, arata hotnews.
Pentru asta, premierul nu a mai crescut sumele reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene si transferurilor catre intreprinderi in cadrul schemelor de ajutor de stat.
80 de milioane pentru biserici
In noua varianta a rectificarii, Secretariatul General al Guvernului va primi 98,1 milioane de lei, fata de 89,9 milioane, anterior.
Din noua suma, 80 de milioane sunt alocati bisericilor, fata de 71,8 milioane, in primele doua variante de proiect.
Prin bugetul pe 2021, s-au alocat, in total, pentru culte, 760 de milioane de lei. Astfel, dupa rectificare, bugetul pentru biserici va fi de 858 de milioane de lei.
In acealasi timp, Ministerul Finantelor primeste, la capitolul Actiuni generale, 2,897 miliarde de lei, de la 2,905 miliarde, in a doua varianta a proiectului rectificarii si 3 miliarde, la prima.
Din cele 2,897 miliarde lei in plus, 15 milioane sunt pentru subventii, 1,895 milioane pentru Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, de la 800 de milioane. Din acest fond se aloca, in general, bani catre primarii.
Totodata, se scad 12,9 milioane lei din fondul de premiere pentru loteria bonurilor fiscale si se adauga un miliard de lei pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.
Fondul de rezerva ar trebui sa fie destinat urgentelor, insa, de pe vremea guvernarii PSD, o mar parte din bani au ajuns la primarii, catre proiecte PNDL, desi ar fi trebuit sa se fi alocati bani prin proiectul de buget.
Asadar, in contextul alegerilor din PNL, s-a majorat aceasta suma, fondul crescand de la 597 milioane de lei (cat s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde dupa rectificare, de 4 ori mai mare fata de inceputul anului.
Cine castiga si cine pierde la rectificarea bugetara
Indiferent de variana rectificarii bugetare, Administratia Prezidentiala urmeaza sa primeasca 12,4 milioane de lei, insa exista castigatori si pierdanti.
Astfel, Consiliul Concurentei va primi 2 milioane de lei in plus, fata de 1,5 milioane, anterior, Ministerul Dezvoltarii 2,39 miliarde de lei, in comparatie cu 2,24 miliarde, Ministerul Finantelor va avea cu 168,8 milioane de lei mai mult, Ministerul Justitiei cu 13 milioane, iar Ministerul Afacerilor Interne cu 29 de milioane de lei.
Sume mai mari vor primi Ministerul Tineretului si Sportului primeste acum (51,1 milioane, de la 23,1 milioane), Ministerul Agriculturii (plus 150 de milioane), Ministerul Mediului (plus 533,8 milioane), Ministerul Transporturilor (660,6 milioane, de la 625,6 milioane).
Lista continua cu Ministerul Educatiei (plus 210 milioane de lei), Ministerul Sanatatii (plus 3,72 miliarde), Ministerul Culturii (plus 12,3 milioane), Ministerul Public (18,8 milioane, de la 4,3 milioane), SRI (plus 116,9 milioane), SIE (plus 17,2 milioane),
STS (plus 41,1 milioane), Ministerul Economiei (plus 40,6 milioane), Ministerul Energiei (plus 650,5 milioane), Academia Romana (plus 22,5 milioane), Societatea Romana de Radiodifuziune (plus 20 milioane), TVR (plus 13 milioane), Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (plus 760,7 milioane), Autoritatea Electorala Permanenta (1,75 milioane, de la 101,7 milioane).
Scaderi vor suferi bugetele Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (minus 2,781 miliarde de lei, per sold), Curtii de Conturi (minus 10 milioane de lei) si Senatul Romaniei (1,9 milioane de lei).
Foto: gov.ro