Noua OUG adoptata de Guvern. Anuntul ministrului Energiei: vrem sa incurajam absorbtia banilor din fondurile de modernizare
fondul de modernizareministrul energiei
In sedinta de guvern care a avut loc aseara, Executivul a adoptat OUG a fondului de modernizare. Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, actul normativ in cauza stabileste cadrul institutional si financiar pentru functionarea fondului de modernizare. De asemenea, spune acesta, se incurajeaza si absorbtia banilor din fondurile de modernizare.
"Va reamintesc ca fondul de modernizare este alcatuit la nivelul Uniunii Europene din vanzarea a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si Romania are alocate 11,98% din totalul acestor certificate. In valoare absoluta de certificate, de CO2, ca sa le spunem pe scurt, sunt 200.200.000 de certificate de CO2, la o medie a valorii certificatului de CO2 vorbim de o valoare totala a fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde de euro, poate chiar evident mai mare, pe masura ce valoarea certificatului de CO2 va creste", explica ministrul Energiei.
Conform oficialului guvernamental, in textul acestui act normativ se stabileste exact cum functioneaza fluxurile financiare, cum se deconteaza lucrarile din fondul de modernizare, care sunt domeniile prioritare care sunt domeniile din investitii. "Si aici vorbim din Directiva fondului de modernizare, vorbim de energia regenerabila, vorbim de inlocuirea carbunelui cu producere de energie pe baza de carbune, vorbim inclusiv de energie nucleara, de retele de transmisie a energiei electrice, de retele pentru distributia si transportul gazelor naturale, vorbim de depozitele de gaze", a punctat ministrul.
"Ordonanta vine clar cu o noutate"
Totodata, ministrul Popescu a tinut sa precizeze ca "ordonanta vine clar cu o noutate". Este vorba despre faptul ca "vrem sa incurajam absorbtia banilor din fondurile de modernizare si vrem sa lucram in parteneriate, prin acorduri de delegare, cu colegii nostri de la alte ministere, de la alte institutii publice centrale si este aici colegul meu de la Ministerul Agriculturii".
"De la dansul a venit aceasta idee de colaborare si va fi primul acord delegat, semnat probabil saptamana viitoare. Practic, vrem sa lucram cu ministere, sa lansam proiecte in paralel in asa fel incat sa atragem cat mai multi bani. Toate institutiile publice centrale care pot si dau dovada ca au capacitatea logistica si administrativa sa poata lasa call-uri de proiecte, vor semna cu Ministerul Energiei acorduri de delegare. Saptamana viitoare, v-am zis, Ministerul Agriculturii probabil cu AFIR. AFIR stiti ca deruleaza fonduri europene de foarte mult timp.
Nu punem problema ca nu ar avea capacitatea logistica si administrativa de a derula fonduri europene, iar pentru agricultura, pentru fermieri vom derula proiecte de energie regenerabila, de biogaz, biomasa, absolut de ce este nevoie pe scheme la care deja lucram impreuna cu Ministerul Agriculturii de ceva timp.
Vor fi lansate in cel mai scurt timp, evident si dupa ce discutam si cu Comisia Europeana, si cu Banca Europeana de Investitii, pentru ca Secretariatul Fondului de Modernizare, trebuie sa stiti, este tinut de Banca Europeana de Investitii, de aceea discutam de banca, nu ca ar fi credite, ei tin secretariatul, iar Comitetul Investitional este la fel, cel care aproba proiectele de doua ori pe an: o data la inceputul anului-in primul trimestru si al doilea in ultimul trimestru al anului. Este la fel si la nivelul Bancii Europene de Investitii", a mai spus ministrul.
In cele din urma, ministrul Energiei a amintit faptul ca in 2022 au fost aprobate proiecte in Comitetul Investitional din 7 aprilie pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru Transelectrica si o schema de 1,1 miliarde pentru distribuitorii de energie electrica. Total proiecte, asa anvelopa de proiecte, aprobate in Comitetul Investitional sunt 2 miliarde si jumatate, dintre care 1,4 miliarde sunt care pot incepe anul acesta.