Noi reguli pentru viitorii pensionari ai Romaniei: se intampla acum, cu intreg sistemul
pilonul 2contributii pilonul 2pensii private
Sistemul de pensii din Romania sufera o modificare substantiala. Prin decizia autoritatilor, va fi majorata contributia la Pilonul 2, cu un punct procentual. Modificarea se va aplica din anul 2024.
Ce trebuie sa stie viitoarea generatie de pensionari
De la 1 ianuarie 2024, contributia la Pilonul 2 de pensii va creste de la 3,75% cat este in prezent, la 4,75%, dupa cum prevede un -un proiect de ordonanta de urgenta la care a lucrat Guvernul si care a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii.
"Corelativ, cota de contributie la Pilonul I de pensii (pe baza careia se stabileste pensia publica) va scadea la 20,25% de la 1 ianuarie 2024, daca guvernul nu majoreaza cota CAS pana la acea data", explica
economica.net.
Ministrul investitiilor si proiectelor europene, Dan Vilceanu, prezentase aceasta masura inca din prima luna a anului.
Conform acestuia, pe langa reformarea sistemului de pensii publice,"exista si o preocupare pentru cresterea procentului la Pilonul 2, astfel incat sa putem sa speram ca si eu si dumneavoastra vom avea pensie intr-o zi"
"La asta se refera comisia si autoritatile in momentul in care am negociat PNRR: eliminarea inechitatilor, o lege noua, corecta a pensiilor si cu pensii decente, daca nu foarte bune. Tocmai de aceea exista o preocupare si pentru cresterea procentului pentru Pilonul 2 de pensii ,astfel incat sa putem sa speram ca si eu si dumneavoastra vom avea pensie intr-o zi, altfel este clar ca nu vom beneficia de pensii, daca nu facem ceva. Stim cu totii acest lucru, nu numai noi, ci toata Europa, toata lumea, pentru ca in toate tarile exista o problema cu sustenabilitatea sistemului de pensii", a mai spus Vilceanu la acea data.
Cum iti poti verifica situatia pensiei tale din Pilonul 2
La Pilonul II de pensii private cotizeaza 7,78 milioane de romani. Totusi, numai 10%, respectiv 780.000 de participanti, isi
verifica online contul personal de pensie privata obligatorie, conform datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Dat fiind acest procent scazut al persoanelor care isi verifica situatia, APAPR deruleaza in prezent o ampla campanie nationala de informare, care are ca scop constientizarea acestei facilitati.
Presedintele APAPR ne explica modalitatea simpla prin care toti romanii ce au cotizat la Pilonul II de pensii private isi pot verifica contul.