Noi masuri de sprijin pentru mediul de afaceri si contribuabilii din Romania. Dar si sanctiuni pentru operatorii economici
afacericompaniimasuri de sprijin
Guvernul Romaniei a adoptat joi noi masuri de sprijin pentru companiile si contribuabilii din Romania, in contextul in care bilantul epidemiologic din tara noastra a evoluat in mod negativ, iar multe dintre firme inca nu isi pot desfasura activitatea in conditii normale.
Masuri noi pentru HORECA
Astfel, conform documentului adoptat joi seara de Guvern, companiile din
HORECA sunt scutite de la plata impozitului specific pentru inca 90 de zile, incepand cu data de 1 aprilie 2021.
Contribuabilii care datoreaza acest impozit pentru anul 2021 recalculeaza impozitul specific datorat, in mod corespunzator, prin scaderea suplimentara din numarul de 365 de zile calendaristice a numarului de 90 zile aferent perioadei care incepe cu 1 aprilie 2021, in conditiile in care acestia au beneficiat deja de scaderea unui numar de 90 de zile calendaristice de la 1 ianuarie 2021.
"In special, as vrea sa mentionez, se prelungeste, pentru HoReCa, perioada de scutire, cu inca 90 de zile, a platii impozitului specific. Ultima oara, aceasta a fost prelungita in decembrie. Prelungim pentru inca 90 de zile aceasta facilitate", a anuntat premierul Florin Citu.
Sanctiuni pentru operatorii economici
Tot joi seara, seful MAI, Lucian Bode, a anuntat si noi sanctiuni pentru operatorii economici care incalca masurile anti-pandemie. Se va merge pana la suspendarea activitatii, sustine oficialul.
"Operatori economici sanctionati au continuat sa incalce prevederile legale, am considerat ca e necesara instituirea unei sanctiuni complementare. Astfel, inchiderea pe o durata de 15 zile, respectiv 30 de zile, a sediului principal sau secundar unde operatorul economic desfasoara activitatea fara a respecta masurile constituie o masura adecvata. Ea se va materializa prin afisarea la loc vizibil, la intrare, a mesajului ca spatiul e inchis temporar din cauza nerespectarii masurilor impuse pentru diminuarea efectelor COVID, cu mentiunea datei pana la care e valabila aceasta sanctiune", a mai explicat ministrul
Au fost adoptate si reglementari in domeniul procedurilor fiscale:
-
Restructurarea obligatiilor bugetare
Masurile adoptate astazi prevad prorogarea termenul pentru depunerea cererii de restructurare de la data de 30 iunie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
-
Rambursarea TVA cu control ulterior
Se proroga termenul pentru care contribuabilii pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale, de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
-
Anularea unor obligatii accesorii
Se continua aplicarea acestor masuri fiscale prin prorogarea termenului de depunere a cererii de anulare de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Contribuabilii pot beneficia de stergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobanzile si penalitatile), cu conditia platii debitelor principale si a indeplinirii celorlalte criterii mentionate in legislatie.
-
Esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central
Se proroga termenul de acordare a acestei facilitati de la data de 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021.Contribuabilii pot beneficia de esalonarea obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central, in conditii de accesare simplificate si in procedura accelerata.
Explicatiile premierului Florin Citu despre noile masuri de sprijin pentru mediul de afaceri:
"Mai departe - prelungirea unor termene cu facilitati fiscale pentru contribuabili, restructurarea datoriilor fiscale - poate fi ceruta pana la 31.01.2022.
Masura aceasta a fost initiata in 2019 si s-a introdus obligatia debitorului sa depuna cerere pentru restructurarea in maximum sase luni de la data notificarii, pentru a evita deschiderea executarii silite. Prelungirea posibilitatii contribuabililor de a beneficia de rambursare TVA cu un control ulterior pana la pana la 31.01.2022.
Aceasta este o masura pe care am introdus-o prima data anul trecut, in perioada de stare de urgenta, o masura care a functionat foarte bine si o prelungim pana la inceputul anului viitor. Este o masura care va ajuta companiile in a primi cash-flow mai repede si sa poata sa aiba acces la bani pe care /ii preiau/ din TVA mai repede cu controlul ulterior.
Prelungirea posibilitatii contribuabililor de a beneficia de stergerea accesoriilor cauzate de datorii cu conditia platii debitului principal pana in 31.01.2022 si prelungirea posibilitatilor contribuabililor de a beneficia de esalonarea simplificata la plata pana in 30.09.2021.
Si acestea sunt si masuri fiscale pe care le-am luat astazi, care vin la pachet cu celelalte decizii pe care le-am luat, vin in sprijinul antreprenorilor in aceasta perioada", a declarat premierul Florin Citu.
Foto: freepik.com