Noi facilitati fiscale pentru acesti bugetari: a venit Mos Craciun si se va simti la salariu
facilitati fiscaleitisti
Mos Craciun aduce anumitor bugetari facilitati fiscale! Este vorba, concret, despre angajatii la stat care lucreaza ca IT-isti. Conform unui Ordin comun al Ministerului Finantelor, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, IT-istii de la stat se vor bucura de aceleasi facilitati fiscale precum cele ale angajatilor din sectorul privat.
Este vorba despre scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor. Acesti bani le vor ramane in buzunar angajatilor. Trebuie precizat ca aceste facilitati intra in vigoare de la 1 ianuarie. De altfel, ele se vor aplica veniturilor din ianuarie!
Adrian Caciu, ministrul Finantelor, a vorbit despre aceasta masura, subliind necesitatea de a se alinia si sectorul public la ceva ce in mediul privat se practica deja de multa vreme.
Ministrul Finantelor: "Este firesc sa avem oameni bine platiti daca vrem calitate"
Era necesara aceasta masura, in conditiile in care, subliniaza ministrul Caciu, sectorul IT este deosebit de important si trebuie sustinut spre a se dezvolta in continuare.
"Am reusit sa reparam si sa uniformizam aplicarea unei facilitati fiscale de care mediul privat beneficia de multa vreme.
Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic si valoare adaugata mare in economia unei societati.
Discutam despre digitalizarea administratiei de atata vreme, despre nevoia de intarire a componentei IT din perspectiva augmentarii atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative.
Este firesc sa avem oameni bine platiti daca vrem calitate si sper ca prin acest demers sa reusim sa diminuam din plecarile IT-istilor buni din administratie si, totodata, sa devenim un angajator competitiv", a transmis ministrul Finantelor.
Ministrul Digitalizarii: "E o chestiune de normalitate ca acestia sa beneficieze de aceleasi facilitati precum cei care lucreaza pentru firme private"
"Aceasta initiativa face dreptate pentru IT-istii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca acestia sa beneficieze de aceleasi facilitati precum cei care lucreaza pentru firme private. Este o chestiune care trena de multa vreme si le multumesc tuturor celor care au sustinut aceasta masura, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experti din sectorul IT&C in administratia publica. Romania viitorului este Romania digitala, iar un sector public puternic digitalizat inseamna un stat prietenos cu cetateanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursa umana de calitate in sectorul public, cu atat mai mult in ceea ce tine de transformarea digitala a administratiei", a declarat, la randul sau, Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
Aproape 150.000 de romani lucreaza in IT
Conform unei analize ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii,
sectorul de IT si servicii numara 147.000 de angajati, iar majoritatea (47%) sunt angajati ai companiilor mari de pe piata locala. 27% dintre lucratori activeaza in companii medii si alti 21% in companii de dimensiuni mici. In microintreprinderi lucreaza doar 6.525 de angajati.
Sectorul telecomunicatiilor este considerabil mai mic, cu 40.000 de angajati, iar in acest segment s-a inregistrat un declin. In ultimii 5 ani, numarul celor care lucreaza in aceasta industrie a scazut cu 10%.
Capitalul uman din cele doua industrii este unul valoros. In ceea ce priveste angajatii din segmentul de IT si servicii, fiecare produce aproximativ 60.000 de euro anual, iar tendinta e de crestere. Productivitatea in sectorul telecom este chiar mai mare, ajungand la 100.000 de euro pe an, dar fiind marcata mai degraba de constanta.
Foto: manager.ro