Nemtii au investit 3,84 miliarde de euro in Romania, anul trecut
germaniaromaniainvestitiiafaceriindustrie
Germania ocupa locul trei, dupa Olanda si Austria, din punct de vedere al investitiilor realizate, cu un total de 3, 84 de miliarde de euro. Cele 18.614 societati germane inregistrate la noi derulau afaceri in industria de componente auto, aeronautica, componente electrice si electronice.
Investitiile germane in Romania au depasit 3,84 de miliarde de euro, la 30 septembrie 2011, Germania ocupand locul trei, dupa Olanda si Austria, din punct de vedere al investitiilor realizate, a declarat Vladimir Ciobanasu, ministru consilier in cadrul Ambasadei Romaniei la Berlin.
Investitiile Germaniei in economia romaneasca se situau la data de 30 septembrie 2011 la 3,84 miliarde euro, acestea ocupand pozitia a doua, dupa Italia, cu un numar de 18.614 societati inregistrate si locul trei, dupa Olanda si Austria, cu 12,17% din punct de vedere al investitiilor realizate in Romania.
Metro si EADS - printre cele mai mari investitii
Cele mai importante proiecte de investitii germane se regasesc in industria de componente auto, aeronautica, componente electrice si electronice, aparatura electrocasnica, energie si protectia mediului, constructii metalice, industria lemnului si materialelor de constructii, transporturi si infrastructura, turism si comert.
Potrivit datelor furnizate de Ambasada Romaniei la Berlin, printre investitiile germane de anvergura se numara cele realizate de Metro AG, care a deschis in Romania 30 de magazine Metro si 25 de supermarketuri Real, avand un total de 14.000 de angajati si o valoare a investitiei de 1,1 miliarde euro si fabrica de componente din aluminiu inalt aliate pentru fuzelajul aeronavelor A320, A 330 si 380 - Premium Aerotec EADS din Ghimbav.
Industria auto, bine reprezentata
De asemenea, in vara lui 2011 a fost inaugurata o investitie Continental la Timisoara, reprezentand o cladire birouri si un laborator de testari, in suprafata de peste 30.000 mp si in valoare totala de circa 20 milioane euro, iar compania Draxlmaier, are in Romania cinci mari unitati de productie componente electrice auto, cu 12.000 de angajati.
Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Berlin au afirmat ca principalele domenii de interes pentru partenerii germani in extinderea raporturilor economice bilaterale sunt energia, infrastructura si protectia mediului.
Nemtii vad un potential urias in agricultura bio
De asemenea, Romania are un avantaj competitiv, dar si potential foarte mare neutilizat in agricultura, in special in sectorul bio. Alte domenii de interes pentru partenerii germani, pe partea de investitii, sunt cercetarea si inovarea, transfer tehnologic in electronica, electrotehnica, energie verde, nano-mecanica, mecatronica, IT&C, automotive, aeronautica si tehnologie spatiala.
Investitorii germani si-au aratat disponibilitatea de a investi in modernizarea transporturilor fluviale, a porturilor dunarene si a Portului Constanta, in cadrul unor proiecte integrate de dezvoltare incadrate in Strategia dunareana a UE.