MS a publicat criteriile pentru IDENTIFICAREA si EXTERNAREA persoanelor infectate cu noul coronavirus
coronaviruscovid 19pacienti coronavirusexternare
Ministerul Sanatatii a stabilit printr-un Ordin care sunt criteriile in baza carora sunt identificate si externate persoanele infectate cu noul tip de coronavirus.
Joi a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Ordinul nr. 1321/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Identificarea pacientilor COVID-19
1. La nivelul unitatilor sanitare, diagnosticarea virusului SARS-CoV-2 se realizeaza conform metodologiei Institutului National de Sanatate Publica prin recoltarea exsudatului nazofaringian si/sau orofaringian pentru detectie, prin metoda RT-PCR a ARN SARS-CoV-2, respectand algoritmul de testare.
2. Internarea intr-un spital, pentru oricare simptomatologie, a unui pacient diagnosticat si considerat vindecat dupa trecerea prin infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu poate fi conditionata de rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2.
3. In asteptarea rezultatului, pacientii suspecti vor fi izolati in zone-tampon ale unitatii sanitare unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 si au fost recoltate probele biologice (spital, sectie de spital) sau in alte locatii desemnate la nivel local, dupa caz.
4. Pacientii cu suspiciune inalta de COVID-19 forma severa, dar cu teste negative/neconcludente sau rezultate indisponibile pot fi asimilati pacientului COVID-19 si trimisi spitalelor de faza I si a II-a, astfel cum sunt prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de masuri pentru pregatirea spitalelor in contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a si a Listei cu spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare, cu mentinerea criteriilor de izolare pana la clarificarea definitiva a diagnosticului.
5. Evaluarea clinico-paraclinica a pacientilor se va face in conditii de precautii pentru boli cu transmitere prin secretii respiratorii.
6. In perioada in care se asteapta confirmarea COVID-19, pacientii vor fi izolati in camera individuala cu grup sanitar propriu, in conditii de precautii pentru infectii cu transmitere prin secretii respiratorii sau prin aerosolizare (daca se practica manopere generatoare de aerosoli: IOT, bronhoscopie, ventilatie noninvaziva, gastroscopie, manevre de resuscitare), si vor primi toata asistenta medicala necesara pentru a nu li se agrava starea clinica. Personalul care efectueaza aceste manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescuta la infectie, va fi echipat corespunzator cu echipament de protectie conform unui pacient COVID-19 pozitiv.
7. Daca rezultatul testului RT-PCR este negativ, in functie de caz, pacientii simptomatici vor fi orientati catre unitati sanitare non-COVID-19 pentru a beneficia de ingrijiri medicale. Prin exceptie, pacientii simptomatici cu imagine radiologica/CT sugestiva pentru infectia SARS-CoV-2, fara alta cauza aparenta, vor fi tinuti in izolare, vor primi toata asistenta medicala necesara si vor efectua al doilea test pentru detectia ARN SARS-CoV-2 la interval de 48 de ore de la primul test.
8. Pacientii carora li se recolteaza exsudatul nazofaringian si/sau orofaringian in conditii de spitalizare de zi sau in alte locatii (centre de dializa, camine, domiciliu sau altele) vor sta izolati la domiciliu de restul membrilor familiei si vor respecta regulile igienice si indrumarile primite de la personalul directiilor de sanatate publica pana la primirea rezultatelor.
Citeste si:
Parlamentul a decis: Sporuri salariale de pana la 25% pentru aceste categorii de angajati
Traseul pacientilor pozitivi SARS-CoV-2
1. Toti pacientii pozitivi SARS-CoV-2 se vor prezenta la spitalele de faza I sau a II-a, astfel cum sunt prevazute in Ordinul ministrului sanatatii nr. 555/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, unde vor fi evaluati prin teste biologice inflamatorii, hematologic, radiologic pulmonar/CT.
2. In functie de rezultat, se vor departaja in urmatoarele categorii de severitate care vor orienta internarea lor ulterioara in spitale de faza I, a II-a, suport sau in unitati de izolare si tratament:
-
pacientii asimptomatici, fara modificari biologice, hematologice, Rx si fara factori de risc se vor transfera/interna in unitatile de izolare si tratament pentru 48 de ore;
-
pacientii asimptomatici cu factori de risc, precum si pacientii simptomatici care au forme usoare vor fi transferati in spitale de faza a II-a sau in spitale-suport;
-
pacientii simptomatici cu forme medii sau severe vor ramane in spitale faza I sau a II-a care au in structura sectii de terapie intensiva sau in spitale-suport, in cazul in care spitalele de faza I sau a II-a nu au sectii de terapie intensiva, perioada de internare fiind stabilita la aprecierea medicului curant;
-
urgentele medico-chirurgicale aflate in departamentele UPU sau internate in spitale non-COVID-19 si confirmate COVID-19 pe parcursul spitalizarii vor fi transferate in spitale-suport, numai dupa rezolvarea urgentei medico-chirurgicale si stabilizarea clinica a pacientului, iar ulterior in spitale de faza I sau a II-a;
-
urgentele medico-chirurgicale cu COVID-19 din spitale de faza I sau a II-a, fara posibilitati de rezolvare in aceste spitale, vor fi transferate in spitale-suport cu servicii corespunzatoare, luand toate masurile de izolare epidemiologica necesare si cu avertizarea in prealabil a celor unde pacientul se transfera;
-
izolarea pacientilor internati se va face in saloane si rezerve separate de tip pacienti suspecti/pacienti internati. Odata ce sunt confirmati cu infectie SARS-Cov-2, pacientii pot fi transferati in saloanele cu ceilalti pacienti confirmati, indiferent de ziua de evolutie a infectiei.
Criterii de externare pentru pacientii cu COVID-19
1. Externarea pacientilor se va realiza in functie de urmatoarele criterii clinice:
-
Pacientii asimptomatici fara modificari biologice, hematologice, radiologice si fara factori de risc se vor transfera si interna in unitatile de izolare si tratament. Pacientii asimptomatici pot fi externati dupa 48 de ore de la internare, in conditiile legii. Pacientii asimptomatici pot fi externati, dupa o evaluare clinica si paraclinica, cu conditia izolarii la domiciliu, la locatia declarata de persoana izolata sau la o locatie alternativa atasata unitatii sanitare pana la implinirea celor 14 zile de la momentul internarii. Pacientii care au fost diagnosticati cu forma asimptomatica de infectie cu SARS-CoV-2 nu mai necesita testare dupa 14 zile de la diagnosticul initial. Acestia pot desfasura activitatile curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarea mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile. Monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana izolata se face de catre medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicina. Pentru pacientii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnica este efectuata de catre directia de sanatate publica judeteana si a municipiului Bucuresti.
-
Pacientii asimptomatici cu factori de risc, precum si pacientii simptomatici care au forme usoare vor fi internati in spitale de faza a II-a sau suport. Acestia pot fi externati dupa minimum 10 zile de la internare si lipsa febrei si ameliorarea simptomatologiei pentru cel putin 72 de ore. Testarea de control se va efectua in ziua a 8-a de la internare. Pacientii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externati dupa 10 zile, daca medicul curant considera oportun pe baza criteriilor clinice, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana izolata pana la implinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internarii (respectiv 4 zile de la externare). Pacientii asimptomatici care sunt negativi la testul de control pot fi externati dupa 10 zile, fara a fi necesara izolarea la domiciliu sau la locatia declarata de persoana izolata. Monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana se face de catre medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicina. Pentru pacientii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnica este efectuata de catre directia de sanatate publica judeteana si a municipiului Bucuresti. In cazul pacientilor cu afectiune renala care necesita dializa, acestia vor fi mentinuti internati pana la 14 zile in vederea asigurarii accesului la dializa (procedura care nu poate fi efectuata in conditii de izolare la domiciliu).
-
Pacientii simptomatici cu forme medii sau severe vor ramane in spitale de faza I sau a II-a care au in structura sectii de terapie intensiva sau in spitale-suport, in cazul in care spitalele de faza I sau a II-a nu au sectii de terapie intensiva. Internarea trebuie sa dureze pana cand sunt indeplinite toate criteriile urmatoare: cel putin 14 zile de la debutul simptomelor si lipsa febrei pentru cel putin 72 de ore si ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua dupa indeplinirea criteriilor mai sus mentionate. Pacientii cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externati daca medicul curant considera oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicatii de izolare la domiciliu sau la locatia declarata de persoana pentru o perioada stabilita de medicul curant. Monitorizarea starii de sanatate a pacientului pe perioada izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana se face de catre medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicina. Pentru pacientii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnica este efectuata de catre directia de sanatate publica judeteana si a municipiului Bucuresti. Pacientii care prezinta dispnee dupa externare trebuie monitorizati in continuare in servicii de pneumologie, cu controale regulate ale functiei pulmonare, CT, test de mers. Personalul medical este obligat sa utilizeze echipamentele individuale de protectie (PPE) conform normelor in vigoare pentru toti pacientii care se adreseaza serviciilor medico-chirurgicale, adaptat in functie de riscul manoperelor efectuate la pacient.
Confirmarea afectiunii COVID-19
a) Confirmarea afectiunii COVID-19 se face prin identificarea ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate. Pentru pacientii simptomatici cu un test cu ARN SARS-CoV-2 nedetectabil se infirma afectiunea COVID-19.
b) Pacientii simptomatici si cu imagine radiologica/CT sugestiva, fara alta cauza aparenta, vor fi tinuti in izolare si li se va efectua al doilea test pentru detectia ARN SARS-CoV-2 la interval de circa 48 de ore de la primul test.
c) Pacientii la care se infirma afectiunea COVID-19 vor fi externati sau transferati la alt spital pentru orice alte afectiuni care necesita acordarea de ingrijiri medicale.
Criterii de transfer pentru pacientii COVID-19
1. Pacientii internati in spitalele de faza I, a II-a sau suport, atunci cand devin afebrili, cu ameliorare semnificativa clinica, fara a mai astepta ca testarea ARN SARS-CoV-2 sa fie nedetectabila in exsudatul nazofaringian, pot fi transferati in unitatile de izolare si tratament sau in locatii alternative atasate unitatii sanitare, la domiciliu sau la o locatie alternativa declarata, in conditiile izolarii persoanei fata de ceilalti membri ai familiei.
2. Pacientii internati in spitalele-suport sau in unitati de izolare si tratament vor fi transferati in spitale de faza I sau a II-a, daca apar simptome de alarma cum ar fi dispnee, durere/presiune toracica, tulburarea starii de constienta, scaderea saturatiei de oxigen sub 93%.
Citeste si:
SOMAJ TEHNIC PENTRU BUGETARI. Guvernul a adoptat o OUG speciala