Motivul pentru care pensionarii romani pot desface sampania: vor trai mai bine
pensionaripnrrpensii pnrrpilonul 2 de pensiiviitorii pensionari
Anii care urmeaza ar putea fi incununati de fericire pentru seniorii Romaniei, majoritatea chinuti de un venit mult prea mic din pensie, dupa mult prea multi ani de munca. Problemele pensionarilor ar fi pe sfarsite, anunta chiar ministrul investitiilor si proiectelor europene, Dan Vilceanu, care se gandeste sa schimbe radical situatia.
Conform oficialului, tara noastra a negociat deja cu oficialii Comisiei Europene, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), adoptarea unei noi legi a pensiilor pentru romani.
Avem nevoie de un nou act normativ in acest sens, care sa vina si sa clarifice situatia, sa faca "lumina" in sistemul national de pensii si, desigur, dupa cum afirma ministrul, sa elimine inechitatile din sistem.
Ce promite ministrul Vilceanu pensionarilor romani
Ministrul sustine ca problema cea mai mare a sistemului actual este ca defavorizeaza nejustificat pensionarii care au iesit in urma cu mai multi ani din campul muncii, au pensii mult mai mici decat cei care au iesit de curand.
E vorba despre inechitati din sistem, nedreptati care ar trebui sa dispara, indiferent de calificarea si meseria pe care a desfasurat-o un pensionar, cand era activ din punct de vedere profesional.
"Cred ca trebuie sa ne concentram in primul rand pe reforma sistemului de pensii din Romania, pe modul in care eliminam inechitatile. Pentru ca asta ii deranjeaza cel mai tare pe romani, faptul ca, indiferent de sistemul de pensii de care vorbim, ca vorbim de militari, de ceferisti, faptul ca exista un cetatean care a iesit la pensie acum 5 ani si are pensia mult mai mica decat cel care a iesit la pensie anul trecut genereaza o nemultumire", a punctat oficialul.
Daca nu se iau masuri, riscam ca tanara generatie sa nu mai primeasca pensii, atunci cand va iesi din activitate. Din acest motiv, nu mai putem merge la infinit cu vechiul sistem, ci avem nevoie de o noua lege a pensiilor, de regandirea sistemului, de acordarea unor pensii "decente" si, desigur, de asigurarea, sub o forma sau alta, ca si persoanele care au astazi 35-45 de ani, vor ajunge sa primeasca pensie de pe urma muncii lor din ziua de astazi.
"Exista si o preocupare pentru cresterea procentului la Pilonul 2, astfel incat sa putem sa speram ca si eu si dumneavoastra vom avea pensie intr-o zi"
"La asta se refera comisia si autoritatile in momentul in care am negociat PNRR: eliminarea inechitatilor, o lege noua, corecta a pensiilor si cu pensii decente, daca nu foarte bune. Tocmai de aceea exista o preocupare si pentru cresterea procentului pentru pilonul 2 de pensii ,astfel incat sa putem sa speram ca si eu si dumneavoastra vom avea pensie intr-o zi, altfel este clar ca nu vom beneficia de pensii, daca nu facem ceva. Stim cu totii acest lucru, nu numai noi, ci toata Europa, toata lumea, pentru ca in toate tarile exista o problema cu sustenabilitatea sistemului de pensii", a mai spus Vilceanu.
In cele din urma, ministrul puncteaza faptul ca nu se pune problema renegocierii PNRR.
"Nu exista niciun fel de discutie privind renegocierea PNRR. O sa o spun si a zecea oara daca e nevoie. Exista acel termen 2023 cand poti face ajustari si cand poti sa ai unele discutii. Dar nu exista niciun fel de renegociere in ceea ce priveste PNRR. Fapul ca exista diverse atitudini politice ale unor ministri sunt de inteles, sunt si oameni politici. Vreau doar sa va spun ca Romania pana in prezent nu a avut niciodata alocat pensiilor un procent de 9,4% din PIB, tot timpul a fost mai mic. Acest procent de 9,4% din PIB nu este un procent neindestulator daca ne referim la ce s-a intamplat pana acum in Romania, ci este un procent mai mare", a mai adaugat acesta.