Moment DECISIV pentru razboiul din Ucraina: ce se intampla in aceasta seara, la nivel inalt
razboi ucrainanegocieri rusia ucraina
Miercuri seara va avea loc o noua runda de negocieri intre Rusia si Ucraina, pe baza conflictului militar iscat de Moscova in tara vecina. Ar putea fi momentul deciziv al razboiului de la granita, daca reprezentantii celor doua puteri vor gasi un numitor comun in discutiile lor.
Agentia media de stat din Rusia, TASS, a anuntat ca miercuri seara vor fi reluate negocierile dintre Rusia si Ucraina pe tema conflictului militar izbucnit in 24 februarie, la ordinul liderului de la Kremlin de a invada Ucraina.
"Astazi (miercuri - n.r.), in a doua jumatate a zilei, spre seara, delegatia noastra se va afla la locul (reuniunii), asteptandu-i pe negociatorii ucraineni”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, in conferinta sa de presa zilnica.
Si seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a vorbit despre noile negocieri, punctand faptul ca Rusia este pregatita, insa "puterea de la Kiev taraganeaza procesul de negocieri la indicatiile SUA".
Te-ar putea interesa si: Trupele rusesti anunta ca au preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa
Oficialii ucraineni nu-si fac mari sperante
Liderii din tara vecina sunt sceptici cu privire la sansele de a convinge Rusia, prin discutii, sa puna capat agresiunilor. Totusi, Ucraina nu schimba echipa care a luat parte la prima runda de negocieri si anunta ca nu va renunta nici la pozitia pe care o are in fata Kremlinului.
"Cred ca lucrurile vor ramane la fel. Nimic nu se va schimba. Ne vom pastra pozitia. Aceiasi oameni vor fi implicati", a declarat consilierul prezidential ucrainean Olexiy Arestovych, pentru Suspilne TV.
La momentul redactarii acestei stiri, nu se cunostea cu precizie locul unde oficialii celor doua tabere se vor intalni pentru a purta negocierile.
Prima runda de negocieri, un esec fara niciun rezultat
Prima runda de discutii s-a dovedit a fi un fiasco. Luni, reprezentantii celor doua tari s-au asezat pentru prima data la masa tratativelor, dar nu au ajuns la nicio intelegere, desi intalnirea a durat cinci ore.
Referitor la ce s-a discutat, informatii din media ucraineana, Glavkom, care citeaza surse din delegatia ucraineana, arata termenii avansati de parti in timpul primei intalniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei sa aprobe in parlament statutul de neutralitate al tarii si sa organizeze un referendum pe aceasta chestiune. De asemenea, Kremlinul i-ar fi cerut tarii vecine sa recunoasca republicile populare (autoproclamate n.r.) Donetk si Lugansk in granitele administrative ale regiunilor corespunzatoare si sa renunte la cererea ca Crimeea sa fie returnata Ucrainei. La randul sau, Ucraina a solicitat ca trupele rusesti sa inceteze imediat focul si sa se retraga de pe teritoriul tarii.
Mihailo Podoleac, consilierul lui Zelenski care a participat la negocieri, catalogheaza discutiile cu rusii ca fiind foarte "dificile" si spune ca rusii isi pastreaza retorica "partinitoare" despre agresiunea pe care au comis-o impotriva Ucrainei.
Intre timp, agresiunile din Ucraina si-au continuat cursul, numarul deceselor de ambele parti a crescut, iar in Romania si tarile vecine continua sa vina valuri de refugiati, multi dintre ei dupa ce li s-au bombardat locuintele.
Ca referinta, cifrele oficiale arata ca aproape 24.000 de cetateni ucraineni au intrat in Romania, numai in ultimele 24 de ore, cu 5,6% mai multi in comparatie cu ziua precedenta. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 10.449 de cetateni ucraineni, iar pe la cea cu Republica Moldova 11.524. De la declansarea exodului din Ucraina si pana pe 1 martie, au intrat in Romania 113.100 de cetateni ucraineni si au iesit 68.100.
Te-ar putea interesa si: Daca n-ai apucat sa-ti iei casa prin credit in 2021, in 2022 ia-ti gandul: planul bancilor care iti ingreuneaza situatia