Moise Guran renunta la jurnalism pentru o cariera politica in USR: Candidez si la prezidentiale, daca mi se propune
moise guranusr plusalegeri localealegeri parlamentarealegeri 2020jurnalismpresa
Cunoscutul jurnalist Moise Guran a participat, miercuri seara, la sedinta Biroului National al USR. In cadrul sedintei, jurnalistul a spus ca renunta la cariera in presa si se alatura lumii politice. Pentru inceput, nu va candida pentru o anumita functie, nici la nivel central, nici pe plan local, ci se va ocupa de coordonarea campaniilor electorale pentru Aliantei USR-PLUS.
La finalul sedintei USR, Guran a spus ca vrea sa se inscrie in USR si ca isi doreste ca partidul lui Dan Barna sa faca o alianta cu PLUS, formatiunea condusa de Dacian Ciolos. Guvern sustine ca aceasta alianta politica ar trebui sa alcatuiasca Guvernul Romaniei.
"Veau sa ma inscriu in USR-Plus iar in momentul in care am venit aici am venit sa ma asigur ca cei de la USR vor sa faca un singur partid cu cei de la PLUS. Aceasta aliata va trebui sa guverneze Romania", a mai spus jurnalistul.
"Intentionez sa ma implic activ in campania electorala pentru Bucuresti, dar poate si pentru alte orase"
Moise Guran a fost intrebat daca intentioneaza sa candideze la alegerile locale din partea USR-PLUS. Jurnalistul a negat, spunand ca are de gand sa se ocupe de campania electorala pentru Capitala, dar poate si pentru alte orase. Guran a mai spus ca se considera mai degraba avand competente pentru administratia centrala, decat pentru cea locala.
"Nu am aceasta intentie, sa candidez la locale, desi intentionez sa ma implic activ in campania electorala pentru Bucuresti, poate si pentru alte orase. Am idei legate de Bucuresti, ca jurnalist m-am documentat si am mers in multe locuri, si traiesc in acest oras. Pe de alta parte, cred, insa, ca competentele mele sunt legate, mai degraba, de administratia centrala decat de cea locala si ca ideile si specializarea mea a mers mai mult catre zona macroeconomica decat cea locala”, a motivat jurnalistul Moise Guran.
Citeste si:
170 de ani de Mihai Eminescu. Cum vedea marele poet viata politica: Tara munceste inzecit pentru a intretine absenteismul si luxul
"Daca mi se propune, voi candida si la alegerile prezidentiale"
Totusi, Guran nu exclude varianta candidaturii si nici nu ar refuza un mandat de parlamentar, desi sustine ca activitatea parlamentara i s-a parut mereu "plictisitoare". Totodata, daca i s-ar propune, ar fi dispus sa candideze si la prezidentiale, a mai spus jurnalistul.
"Nu este ceea ce mi-am dorit in viata (un post de parlamentar - n.r). Am considerat intotdeauna ca activitatea parlamentara este extrem de plictisitoare, de aceea nu am fost niciodata reporter pe politic. Voi candida daca mi se propune si se considera ca asta trebuie sa fac eu, dar scopul meu e sa fiu implicat in toate discutiile si negocierile care se poarta despre cum tara va fi reformata. Ca va fi in calitate de parlamentar, nu am niciun fel de problema. Sunt all in, cum se spune, nu am renuntat la meseria de jurnalist pentru a veni cu jumatati de masura, am intrat in politica”, a explicat jurnalistul.
"Daca mi se propune, voi candida si la alegerile prezidentiale. Stiu ca tocmai le-am ratat, dar asta e, odata la cinci ani”, a mai declarat Moise Guran.
"Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele in care etica intra in conflict cu deontologia"
Inainte de sedinta cu membrii USR, Moise Guran a vorbit despre plecarea sa din presa chiar la postul Europa FM.
"Va anunt ca am luat decizia sa renunt definitiv la cariera si la rolul meu de jurnalist roman pentru a-mi asuma un rol politic in aceasta tara”, a anuntat Moise Guran, la Europa FM.
"Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele in care etica intra in conflict cu deontologia. Etica se refera la binele general al societatii, iar deontologia se refera la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra in conflict cu interesul general al societatii, tocmai pentru ca ele, regulile respective, sunt gandite pentru a sluji societatea. Si totusi, in practica, lucrurile sunt intotdeauna mai complicate.
Va dau un exemplu: unui jurnalist ii este interzis sa cheme lumea in strada, la orice fel de proteste, si in special la cele politice, dar ce ar trebui sa faca un jurnalist atunci cand guvernul ameninta prin actele sale insasi existenta democratiei?