Modificari legislative privind recunoasterea vechimii in munca
pfapersoane fizice autorizate
Se pregateste un proiect de lege care prevede ca persoanele fizice autorizate (PFA), vor beneficia de recunosterea vechimii in munca, sau in specialitate.
Aceasta situatie afecta, pe de-o parte, atat aceasta categorie activa de lucratori, cat si institutiile statului. Statul are de pierdut pentru ca, atunci cand lanseaza concursuri de angajare, are nevoie de oameni pregatiti, competenti, cu experienta. Prin urmare, o persoana fizica autorizata, desi poate avea experienta si abilitati pentru a ocupa un anumit job, putea fi respinsa deoarece activase ca PFA si, oficial, nu avea vechime in munca.
Acest lucru se va schimba, spun initiatorii proiectului. Practic, activitatile economice desfasurate de persoana fizica ca PFA constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.
”Absenta/lipsa unei strategii prin care persoanele competente din sectorul privat (in special persoanele tinere) sa fie atrase catre sistemul public se coreleaza si cu datele publicate de Comisia Europeana, DG Munca, Afaceri sociale si Incluziune. Romania este un stat “inchis” din acest punct de vedere. Accesul la locuri de munca in institutiile publice se face foarte greu si in marea majoritate a cazurilor, doar pentru pozitiile ierarhic inferioare din cadrul structurilor. Desi nu putem afirma ca posibilitatea angajarii PFA-urilor va reprezenta o parte uriasa sau semnificativa din deschiderea sistemului public catre mediul privat, ea este cu siguranta o masura importanta, care ajuta pe termen lung”, argumenteaza autorii propunerii legislative, intr-un document analizat de
profit.ro.
Potrivit proiectului, vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate, este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.
Persoanele fizice autorizate platesc uneori contributii duble catre stat. Acest lucru va disparea
De asemenea, un alt avantaj este ca se evita situatia in care o persoana fizica autorizata cotizeaza la sistemul de pensii, asigurari de sanatate si impozit pe venit si isi desfasoara activitatea pur si simplu, insa, din cauza acestei prevederi din legislatie, s-a auto-angajat, la recomandarea expertilor contabili, pe salariul minim pe economie si astfel a ajuns in situatia in care lunar plateste doua randuri de taxe catre stat.
”Ideea conform careia doar o activitate prestata in baza unui contract de munca poate fi considerata vechime in munca este, in 2021, o idee caduca, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economica in care traim. Nu exista niciun argument si niciun motiv pentru care sa mentinem aceasta discriminare fata de persoanele fizice autorizate. Dimpotriva, statul trebuie sa ii sustina si sa ii incurajeze pe toti cetatenii care doresc sa lucreze, fie ca este vorba de munca prin contract sau ca liber profesionisti, intrucat ambele categorii cotizeaza la bugetul de stat”, arata autorii proiectului.