Ministrul Sanatatii il va demite personal pe directorul Unifarm, acuzat de luare de mita, daca nu o va face Consiliul de Administratie al companiei
unifarmluare de mitanelu tataruministerul sanatatii
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat ca va solicita personal demiterea din functie a directorului Unifarm, Ionel Eugen Adrian, precum si din Consiliul de Administratie, daca aceasta decizie nu va fi luata in Consiliul de Administratie al companiei.
''Astazi DNA a spus sub control judiciar pe domnul Adrian Ionel, directorul general al Companiei Unifarm. De la elaborarea acelui comunicat am solicitat Consiliului de Administratie al Unifarm sa se intruneasca de urgenta sa se ia deciziile in ceea ce priveste calitatea domnului Adrian Ionel de director general si de membru in Consiliul de Administratie. Astept aceasta reactie a Consiliului de Administratie si voi semna si ordinele…. Noi am avut in ultima luna Corp de control la Unifarm, la fel cum a fost si de la Ministerul de Finante in urma unor sesizari, dar organul care conduce este Consiliul de Administratie. Noi am facut solicitarea de intrunire a acestui CA. In masura in care nu se ia o decizie, voi solicita demiterea atat din functia de director general, cat si din Consiliul de Administratie a domnului Adrian Ionel”, a spus ministrul, la Parlament, citat de Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il acuza pe directorul Unifarm, Adrian Ionel, ca ar fi pretins o mita de 760.000 de euro pentru niste achizitii de masti si echipamente de protectie. Asupra directorului Unifarm s-a dispus inceperea urmaririi penale, acesta fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Directorul Unifarm a reactionat la acesta informatie, spunand ca este nevinovat.
''In calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comerciala pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, sa atribuie un contract de achizitie a echipamentelor de protectie impotriva infectarii cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane si 3 milioane de masti chirurgicale).
Contractul ar fi fost incheiat cu o firma privata, in prima jumatate a lunii martie 2020, cu incalcarea dispozitiilor prevazute in Legea 98/2016 privind achizitiile publice, atat sub aspectul modului in care a fost negociat, cat si a modului in care a fost atribuit, practic fara nicio procedura.
In plus, cele 1 milion de masti livrate si recetionate in prima transa Companiei Nationale Unifarm SA nu erau masti chirurgicale (produse incadrate in categoria dispozitivelor medicale), ci masti de protectie neconforme cu standardele stipulate in contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protectie decat cele convenite in contract'', arata DNA intr-un comunicat de presa.