Ministrul Muncii: Proiectul Romania Educata va avea ca rezultat oameni bine platiti si un sprijin pentru o pensie mai buna
romania educataobiective romania educatabeneficii romania educata
Guvernul a aprobat memorandumul pentru proiectul Romania Educata, un proiect al presedintelui Klaus Iohannis. De la 1 august 2021, va fi infiintat un grup interministerial care va monitoriza proiectul, iar, pana pe 10 septembrie, se propune adoptarea unei Hotarari de Guvern privind aprobarea planului de actiune cu termene si responsabilitati pentru implementarea proiectului.
Pana pe 1 octombrie, va fi elaborat pachetul legislativ care sa asigure implementarea proiectului
Romania Educata. Proiectul va fi finantat de la bugetul de stat si prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), prin care sunt alocate aproape 3,6 miliarde de euro.
Proiectul cuprinde mai multe domenii prioritare: cariera didactica, management si guvernanta, finantarea sistemului de invatamant preuniversitar, structura sistemului de invatamant, curiculum si evaluarea centrata pe rezultate, educatia incluziva si de calitate pentru toti copiii, alfabetizarea functionala.
Odata aplicat, proiectul ar urma sa imbunatateasca semnificativ gradul de educatie al romanilor, fapt sesizat de Raluca Turcan, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, care a scris, pe pagina sa de Facebook, ca Romania Educata inseamna oameni educati, tot mai bine platiti si, in cele din urma, o pensie mai buna.
Potrivit lui Turcan, Romania Educata este unul dintre cele mai importante instrumente de abordare a provocarilor de pe piata muncii.
"Ritmul alert al inovarii si tehnologizarii si schimbarile demografice au impact in toate sistemele de educatie, obligate sa se adapteze. Sunt provocari cu care nu se confrunta doar Romania si la care trebuie raspuns rapid si concret. (...)
Explicatiile despre contextualizarea proiectului sunt de prisos, in conditiile in care indicatori ca rata parasirii timpurii a scolii si rata participarii adultilor la programe de invatare pe tot parcursul vietii arata decalaje ce trebuie recuperate rapid, cu efect major asupra pietei muncii.
Totodata, statisticile vorbesc de la sine: Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste proportia de tineri cu studii superioare. Doar 1% din adultii din Romania recurg la cursuri de pregatire profesionala, in conditiile in care media UE, inainte de pandemie, era de 11%", a scris Turcan.
Ministrul Muncii a aratat ca, in toate discutiile avute cu angajatorii, principala preocupare este lipsa fortei de munca suficient de calificata si de competitiva. Din discutii a reiesit, in mod constant, ca sistemul educational romanesc a ramas mult in urma tendintelor de pe piata muncii si nu mai reuseste sa asigure absolventi care sa ocupe locurile de munca cerute acum pe piata muncii.
Drept urmare, Turcan considera ca el mai important obiectiv al Romaniei Educate este acela ca va permite tinerilor sa intre pe piata muncii dupa finalizarea studiilor, pentru ca vor fi pregatiti intr-o meserie, vor dobandi competente relevante pentru ceea ce se cere pe piata si vor fi deschisi catre viitor prin oportunitati de perfectionare si recalificare.
"Prin parteneriatul dintre mediul economic si unitatile de invatamant se vor asigura nu doar locuri de munca dupa terminarea scolii, ci si profesionisti in industrii esentiale pentru economie, care astazi lipsesc de pe piata muncii", considera Raluca Turcan.
Care a adaugat ca proiectul Romania Educata va fi transpus intr-un pachet legislativ, pas este necesar pentru a da generatiilor urmatoare aceleasi oportunitati pe care le au tinerii din tarile europene cu sisteme de educatie eficiente si orientate catre viitor.
"Revin la un obiectiv al MMPS despre care am mai discutat: o orientare mai pragmatica asupra serviciilor publice privind ocuparea. Ministerul Muncii se va concentra pe gasirea de solutii pentru forta de munca neocupata si va folosi fondurile europene pentru a veni in sprijinul angajatorilor pentru a-si pregati angajatii in ariile profesionale cele mai cautate astazi.