Ministrul Muncii pleaca in control in Germania, pentru a vedea in ce conditii lucreaza romanii
violeta alexandruministerul muncii
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, va pleca in control in Germania, pentru a vedea conditiile de munca in care lucreaza romanii, in contextul in care exista plangeri venite din partea foarte multor cetateni romani, care muncesc in agricultura nemteasca.
Conform secretarului de stat din Ministerul Muncii, Tudor Polak, aproximativ 27.000 de cetateni romani au plecat la munca in Germania sa munceasca in agricultura.
Foarte multi dintre acestia se plang de conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze. De asemenea, au fost reclamate si abuzuri din partea angajatorilor, iar multi dintre romani spun ca nu se respecta promisiunile care li s-au facut cand au acceptat locul de munca.
Astfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru va pleca personal in control sa vada daca cele reclamate de cetatenii romani se confirma.
Alexandru a declarat in mai multe randuri ca oamenii trebuie sa reclame abuzurile la care sunt supusi, pentru ca autoritatile sa poata sa ia masuri si sa ii ajute, fie ca sunt peste hotare, fie ca lucreaza la ei in tara.
"Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, romani, etc., practic, indiferent unde muncesc romanii) trebuie stopat dar nu se pot stopa aceste abuzuri decat in masura in care angajatii romani, pe langa faptul ca este bine sa plece cu forme legale, fac plangeri. Si le asuma, nu le trimit anonime. Am cerut atasatilor de munca sa solicite institutiilor de control din aceste tari sa fie afisat, la vedere, un Formular de sesizari in limba romana", a spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii militeaza pentru munca cu forme legale, atat in Romania, cat si in strainatate. Pentru ca documentele de incadrare legala in munca pot proteja angajatul de eventualele abuzuri ale angajatorilor, atat in tara, cat si peste granite.
"Trebuie plecat cu forme legale de munca in strainatate. Si in Romania, la fel, trebuie sa se lucreze cu forme legale. Pentru a diminua sansele unor situatii surpriza la fata locului, la locul de munca (este valabil mai ales pentru cei care pleaca pentru prima data; aflu ca sunt romani care pleaca de mai multi ani la acelasi angajator si, deci, comunica direct) se poate apela, asadar, la entitati care s-au inregistrat oficial si au asumat ca acorda asistenta pentru plecarea romanilor, la munca, in strainatate. Nu are nimeni obligatia sa plateasca acest serviciu, decizia apartine fiecaruia", a spus ministrul.
Vezi aici >>>
Ministrul Muncii: Eventualele abuzuri comise de angajatorii romani sau straini fata de angajatii romani nu pot fi oprite daca angajatii nu depun plangeri