Ministrul Muncii face dezvaluiri. Un bugetar are venituri de 50.000 de lei pe luna de la stat
bugetariangajatisistemul publicpensiiministerul muncii
Un angajat la stat reuseste sa aiba un venit pe luna de 50.000 de lei, alcatuit atat din salariul de baza, cat si din sporuri, a dezvaluit vineri ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Cine este angajatul la stat cu venituri de 50.000 de lei pe luna?
Ministrul Muncii a evitat sa dezvaluie identitatea bugetarului care obtine venituri lunare de la stat de 50.000 de lei.
A spus doar ca aceste venituri sunt obtinute din salariu + sporuri ce pot ajunge pana la 80% din salariul de baza.
De asemenea, Raluca Turcan a mai oferit un indiciu, si anume ca acest bugetar face parte dintr-o categorie profesionala respectata.
La Digi24, ministrul a mai adaugat faptul ca nu doreste sa dezvaluie numele acestui angajat, pentru a nu starni reactii negative in randul societatii civile, in contextul in care Guvernul lucreaza acum la imbunatatirea legii salarizarii bugetare, prin care isi propune sa aduca echitate in sistemul public si sa inlature sporurile care nu se justifica.
Citeste si: Legea salarizarii bugetare: Bugetarii vor fi platiti in functie de performanta
De asemenea, atat angajatii din mediul privat, cat si cei din sistemul public, vor putea opta sa isi continue activitatea profesionala pana la varsta de 70 de ani, daca vor dori.
"Vorbim de o optiune, un drept, nu de o obligatie. Un salariat care ajunge la varsta legala de pensionare si doreste sa munceasca mai departe depune o cerere si e suficienta pentru a-si putea continua activitatea. In sectorul public insa, atunci cand opteaza pentru prelungirea continuarii activitatii, atunci se suspenda dreptul la pensie. Cei care cumuleaza pensie cu salariul la stat au obligatia ca in 30 de zile de la publicarea actului normativ sa-si exprime optiunea, iar angajatorii trebuie sa ii informeze", a explicat Raluca Turcan.
Proiectul de lege care cuprinde aceste masuri a fost aprobat de Guvern in prima lectura, miercuri, iar saptamana viitoare va fi trimis, in forma finala, Parlamentului spre adoptare.
"Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este sa crestem gradul de ocupare, in conditiile in care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus sa elaboram o serie de masuri active care sa sprijine, deopotriva, si angajatii si angajatorii", a declarat ministrul Muncii, despre acest proiect de lege.