Ministrul Mediului vrea ca padurile din Romania sa fie supravegheate prin satelit
costel alexeministerul mediuluiklaus iohannispaduridefrisaritaieri ilegale de paduri
Ministrul Mediului, Costel Alexe, propune o masura revolutionara impotriva taierilor ilegale de paduri. Oficialul de la Mediu vrea ca padurile patriei sa fie supravegheate cu ajutorul satelitilor.
Fenomenul taierilor ilegale de paduri a luat amploare in ultimele luni in Romania. Dupa ce, mai multi padurari au fost ucisi de hotii de lemne, iar in presa au aparut imagini socante cu zone intregi defrisate din inima muntilor, ministrul Mediului vine cu o propunere cel putin interesanta.
Costel Alexe sustine ca o supraveghere din satelit ar oferi imagini in timp real de la locurile in care se desfriseaza paduri, iar, astfel, autoritatile ar putea sa intervina rapid.
"Rolul unui ministru, chiar si al Mediului, nu este sa dea o lege care sa interzica exploatarea padurii. Sa protejam noi padurea care, in mod normal, nu ar trebui exploatata.
In momentul de fata singura mea grija ca ministru este ca toate aceste paduri din jurul oraselor, care in mod normal ar trebui sa aiba rol de protectie, sa nu fie exploatate si tot ceea ce se taie ilegal sa nu se mai intample", a spus ministrul Mediului.
"In urma cu cel putin 15 ani, societatea civila din Romania a reclamat sistematic nivelul alarmant al taierilor ilegale. Astazi, aceste fapte au fost recunoscute si de un raport realizat de Curtea de Conturi privind "Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990 - 2012", raport in care se arata ca din padurile statului si din cele private s-au taiat ilegal aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn, de pe o suprafata de 366.000 ha de padure, proprietate de stat si privata, fapt care a adus pierderi de circa 5 miliarde de euro.
Taierile ilegale, urmate de “abandonarea” acestor suprafete - prin faptul ca nu sunt asigurate lucrarile de impadurire, respectiv de ingrijire a suprafetelor impadurite sau regenerate natural, devin astfel probleme care trebuie tratate ca o prioritate atunci cand vorbim despre gestionarea padurilor din Romania. Cauzele acestor probleme sunt datorate in principal gradului de implementare a legislatiei existente, care a suferit modificari majore in ultima perioada.
Problema taierilor ilegale si a comertului cu lemn recoltat ilegal cauzeaza degradarea padurilor si ameninta, de fapt, viitorul pe termen mediu si lung al sectorului forestier si al domeniilor conexe, al calitatii mediului si mai ales nivelul de trai si bunastarea comunitatilor locale, in general", transmite WWF Romania.
WWF considera ca, pentru a reduce exploatarea ilegala a lemnului si pentru a preveni distrugerea padurilor, e nevoie de implicarea activa a tuturor factorilor interesati in sprijinul aplicarii legislatiei din domeniu.
Luna trecuta, ministrul Mediului spunea ca "politica Ministerului este toleranta ZERO fata de taierile ilegale!”.
"Toti angajatii din structurile noastre au obligatia de a trata cu maxima seriozitate orice sesizare, iar vinovatii vor trebui sa raspunda in fata legii, fara exceptie. Le multumesc, din nou, tuturor romanilor care se implica direct in lupta noastra comuna impotriva taierilor ilegale de padure!”, spunea Costel Alexe.
Klaus Iohannis: Taierile ilegale de paduri trebuie stopate
Si presedintele Klaus Iohannis s-a implicat in fenomenul taierilor ilegale de paduri. Seful statului spunea, tot in luna decembrie a anului trecut, ca taierile ilegale de lemn trebuie stopate.
"Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete si am discutat destul de mult pe aceasta tema. Personal imi doresc sa ma implic foarte mult, pentru ca aceste taieri ilegale trebuie sa fie stopate”, a spus Klaus Iohannis.
Mai mult decat atat, presedintele acuza PSD ca au demarat o campanie denigratoare la adresa lui, raspandind stiri false despre posibila implicare activa a presedintelui in taierile ilegale de paduri.
"Aceasta abordare nu e noua pentru mine. A existat o intreaga politica a PSD de denigrare a subsemnatului folosind fake news, cum ca as fi prietenul unora care defriseaza si ca as fi impotriva padurilor. Nu. Sunt un adept al protejarii padurilor si al unui mediu curat. Am discutat mai mult de o ora cu ministrul Mediului si premierul. E nevoie de politici solide, de masuri ferme, care sa repuna, de exemplu, Garda de Mediu in functiune pentru a preveni acest defrisari ilegale", a spus Klaus Iohannis.