Ministrul Mediului: Romania nu este o tara care poate fi groapa de gunoi a Europei
deseuri ilegalegarda de mediuministerul mediuluimanagement deseuri
Garda de Mediu a solicitat o ancheta penala, in urma opririi la granita a 16 transporturi de deseuri ilegale internationale.
16 transporturi de deseuri ilegale, provenite din Germania, Austria si Ungaria, au fost oprite la granita de catre autoritatile romane, informeaza Agerpres. Operatiunea de oprire a transporturilor de deseuri ilegale s-a realizat prin cooperarea Garzii Nationale de Mediu cu autoritatile vamale.
Potrivit declaratiilor Ministrului Mediului, transporturile respective contineau aproape 300 de tone de
deseuri ilegale, care urmau sa ajunga la 6 operatori economici din judetele Hunedoara si Ilfov.
Ministerul Mediului nu a nominalizat cei 6 operatori economici, insa a anuntat ca, in cazul unuia dintre acestia, s-a deschis ancheta penala.
Ilegalitatile in privinta transportului deseurilor au loc in conditiile in care in Romania nu exista costuri pentru depozitarea la groapa. Deseurile ilegale erau introduse in tara sub codul de
deseu verde (deseu valorificabil).
Atat legislatia romaneasca, cat si cea europeana, interzic importul de deseuri care urmeaza sa fie depozitate la groapa de gunoi. Numai deseurile valorificabile pot fi importate.
In cazul celor 16 transporturi oprite la granita, era vorba de un amestec de PET-uri cu
deseuri reziduale, inclusiv deseuri periculoase."Va dati seama ca toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapa de gunoi, iar noi suntem oricum depasiti cu situatia gropilor de gunoi", a precizat Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
De asemenea, in urma acestei operatiuni fara precedent, Ministrul Mediului a lansat un avertisment adresat tuturor operatorilor economici:
"De asemenea, repet, vreau sa se inteleaga ca Romania nu este groapa de gunoi a Europei, iar orice firma care incearca sa treaca peste lege, prin tot felul de chichite birocratice, va raspunde".
Recent, legislatia privind
managementul deseurilor a fost modificata in mod semnificativ, in vederea atingerii obiectivelor stabilite la nivelul Uniunii Europene.
"In Romania, nu avem niciun cost pentru depozitarea la groapa, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru ca, de la
1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapa. Trebuie sa fim extraordinar de vigilenti si sa controlam foarte bine ceea ce intra la noi in tara", a mai declarat Ministrul Mediului.
Sursa foto: pixabay.com