Ministrul Mediului: Nu este zi lasata de la Dumnezeu in care sa nu primesc mesaje despre taieri ilegale de lemn
defrisari ilegalepaduriministerul mediuluicostel alexe
Costel Alexe, ministrul Mediului spune ca fenomenul defrisarilor ilegale a escaladat. Nu este zi in care sa nu primeasca mesaje de la cetateni, care semnaleaza taieri ilegale de lemn in regiunile montane, atrage atentia Alexe.
Fie ca vorbim despre Cluj, Maramures, Alba, Harghita sau Covasna, taierile ilegale de lemn au luat o amploare ingrijoratoare in Romania, atrage atentia ministrul Mediului.
Alexe a solicitat institutiilor responsabile si autoritatilor locale o analiza exacta asupra situatiei, pana cel tarziu luni dimineata. In urma concluziilor acestei analize din teren, ministrul a dat asigurari ca persoanele care se fac vinovate de taieri ilegale de lemn vor raspunde in fata legii.
"Nu este zi lasata de la Dumnezeu in care sa nu primesc mesaje, fie ca e Cluj, ca e Maramures, fie ca e Alba, fie ca e Harghita sau Covasna, judetele de munte cu suprafete mari de padure, prin care cetatenii imi semnaleaza si mie astfel de cazuri, pe care ei pleaca de la premisa ca sunt taieri ilegale. Eu, urmand ca apoi, ceea ce in mod normal nu este treaba de ministru, trebuie sa informez garzile forestiere.
Am vorbit cu colegii de la Garda Forestiera si cei din minister sa-mi prezinte pentru luni dimineata, exact care este stadiul acolo si daca a fost o taiere legala sau ilegala. Cu siguranta, acolo daca au fost comise ilegalitati, vor fi supusi legii”, a spus oficialul de la Mediu.
Despre defrisarile ilegale masive din Romania a vorbit si Klaus Iohannis, la inceputul lunii decembrie. Presedintele spunea atunci ca "datele sunt de speriat", semn ca situatia este mult mai grava decat ne-am fi gandit.
Presedintele a avut atunci o intrevedere cu ministrul Mediului, caruia i-a cerut "politici solide si masuri ferme", de asemenea, Iohannis a promit ca se va implica personal ”foarte mult, pentru ca aceste taieri ilegale trebuie sa fi stopate”.
”Este nevoie de politici solide, este nevoie de masuri ferme, este nevoie de masuri la nivel de minister, care sa repuna, de exemplu, Garda de Mediu in functiune pentru a preveni aceste defrisari ilegale. Datele sunt, ca sa zic asa, de speriat. O cantitate egala de lemn cu cea care se taie legal, se taie si ilegal. Cam jumatate se taie legal si cam jumatate se taie ilegal, ori asta trebuie sa inceteze”, a explicat presedintele Klaus Iohannis.
Citeste si:
Klaus Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne. Juriul: A condus Romania catre o politica pro-europeana de stat de drept
Totodata, seful statului a spus ca ”Ministrul mediului a venit cu cateva propuneri care pot fi transformate in legislatie, alte propuneri care, prin Ordin al ministrului pot imbunatati deja in termen scurt situatia, iar in continuare vom aprofunda aceste discutii si vom gasi cele mai bune solutii. Aceste solutii se gasesc in astfel de discutii si se pun in practica de Guvern, nu de CSAT".
Mai mult decat atat, presedintele a spus ca a dezbatut deja problema defrisarilor ilegale in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), insa acuza Partidul Social Democrat de faptul ca nu a vrut sa ia masuri.
El a vorbit si despre campania de denigrare a social-democratilor care l-au acuzat in campania electorala ca ar fi implicat in fenomenul defrisarilor ilegale.
”Au existat – si acuma pot sa o spun asa, fara niciun fel de problema, ca nu mai suntem in campanie electorala – a existat o intreaga politica PSD de denigrare a subsemnatului folosind informatii care, mai nou, se numesc fake news, cum ca eu as fi prietenul unora care defriseaza si ca as fi impotriva padurilor. Nu, eu sunt cam de cand ma stiu, un adept al protejarii padurilor si un adept al unui mediu curat. Nu am de gand sa ma schimb nici de dragul PSD, nici de dragul altora. Asadar, aceasta chestiune ma preocupa si am discutat mai mult de o ora astazi impreuna cu ministrul mediului si cu premierul pe aceasta chestiune”.