Ministrul Justitiei: Nici daca ar fi vrut, Sectia Speciala nu putea combate coruptia din domeniu. A fost construita deficitar
sectia specialajustitiecatalin predoiudirectia nationala anticoruptiedna
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, luni, ca Sectia Speciala nu avea competentele necesare sa lupte impotriva coruptiei din domeniul Justitiei, fiindca a fost construita "deficitar".
Ministrul Justitiei sustine ca, atat modul de construire, cat si cel in care
Sectia Speciala a fost integrata in sistemul Ministerului Public, sunt deficitare.
"Modul in care a fost construita este deficitar, cu o competenta adresata strict unei categorii profesionale si nu fenomenului de coruptie ca atare. Apoi, modul in care a fost integrata, de fapt neintegrata in structura piramidala, ierarhica a Ministerului Public, modalitatea in care practic procurorul-sef al acestei Sectii pentru investigarea infractiunilor din Justitie emite acte procesuale fara sa poata fi cenzurat de catre procurorul general, modul in care a functionat aceasta sectie de un an si mai bine, fara rezultate deosebite, ba chiar cu masuri procesuale care au pus in cauza vointa de a combate coruptia - ma gandesc la acele apeluri retrase in cauze de mare coruptie neexplicate, nejustificate, lipsa unor anchete care sa demonstreze ca are capacitatea aceasta sectie chiar sa combata fenomenul de coruptie, acolo unde este, in Justitie", a explicat ministrul ,luni, la sediul Ministerului Justitiei.
Potrivit ministrului Justitiei, chiar daca ar fi vrut procurorii Sectiei Speciale sa lupte impotriva coruptiei din sistem, acest lucru nu ar fi fost posibil.
"In mod obiectiv, o astfel de sectie doar cu procurori grupati in Bucuresti, la centru, fara sa aiba dezmembraminte teritoriale nu ar fi putut nici daca ar fi vrut sa combata coruptia sau o abordeze intr-un mod structurat si eficient, pentru ca nu poti sa faci din Bucuresti supravegherea fenomenelor de coruptie si combaterea lor in toata tara", a spus ministrul.
Totusi, Predoiu spune ca Sectia Speciala nu ar fi fost eficienta nici in cauzul in care ar fi avut alocate sedii teritoriale. Predoiu se intreaba retoric ce s-ar fi intamplat in acea situatie. Unde s-ar fi ajuns? " La un fel de DNA paralel?", se intreaba ministrul.
"Si asa este complicata arhitectura Ministerului Public si nu totdeauna armonizata. S-a vazut ca a fost, de fapt, un demers neprofesionist, nesuficient fundamentat, chiar daca a plecat de la o idee care merita discutata: cum putem evita abuzurile asupra magistratilor. Dar si aceasta idee trebuie sa aiba in prealabil o alta cercetare in sens criminologic, in sens procedural. Unde au fost acele abuzuri?
Cine le-a savarsit? Cine a fost santajat? Cum a fost santajat, daca a fost santajat? Cate cazuri sunt? A fost fenomen de structura, de sistem? Au fost cazuri izolate? La toate aceste lucruri se putea da raspuns pana acum si Justitia putea sa dea un raspuns", a completat ministrul.
Birchall: Sectia Speciala nu este in beneficiul actului de justitie
Si fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, considera ca Sectia Speciala ar trebui desfiintata.
Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a spus ca Sectia Speciala "nu este in beneficiul actului de justitie", atat timp cat, potrivit legii, are competenta de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata.
"Cu alte cuvinte, intr-un limbaj pe intelesul tuturor (...), orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie speciala, Sectia speciala are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, orice alt tip de infractiune. Repet - orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia speciala, sectia speciala, conform articolului 88 indice 1, alineat 2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar. Daca considerati ca este in beneficiul justitiei o astfel de competenta, eu, in calitate de ministru al Justitiei, dar si ca absolvent de Drept - si nu o sa-mi bat niciodata joc de CV-ul meu - nu consider ca este normal si nu este in beneficiul actului de justitie pentru ca pe noi ne intereseaza pe toti din societate, indiferent unde suntem ca sa ne preocupam de buna functionare a sistemului judiciar si de un act de justitie asa cum ni-l dorim fiecare”, a explicat Ana Birchall.
Vezi aici continuarea >>> Birchall: Sectia Speciala nu este in beneficiul actului de justitie
Tariceanu apara Sectia Speciala si acuza DNA de fabricare de dosare
In schimb, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, critica intentia Guvernului Orban de a desfiinta Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie si spune ca, mai degraba, o anumita unitate din DNA ar trebui sa fie analizata, fiindca ea ar fi raspunzatoare de faptul ca "in doar 6 luni peste jumatate dintre magistratii Romaniei au ajuns sa aiba un dosar pe numele lor". In aceeasi ordine de idei, Tariceanu sustine ca o masura mai eficienta decat desfiintarea SS ar fi excluderea din magistratura a procurorilor ai caror acuzati sunt achitati definitiv de instante, iar magistratii sa poata avansa doar daca nu au cauze infirmate ulterior de instante superioare sau europene.
Vezi aici continuarea >>> Tariceanu face scut in jurul Sectiei Speciale si acuza DNA de fabricare de dosare pentru SANTAJ
Marcel Ciolacu: Desfiintarea Sectiei Speciale este REVOLTATOARE
Aceeasi opinie ca a liderului ALDE impartaseste si presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat ca desfiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor "este revoltatoare".
"Este revoltatoare, in contextul actual, cand zi de zi vedem ticalosiile si abuzurile din justitie, chiar si o discutie despre desfiintarea Sectiei speciale. Cazul Tandarei, va spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi?”, a scris Ciolacu pe Facebook.
"Poporul roman s-a pronuntat prin referendum ca legile privind justitia sa nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe aceasta tema trebuie sa aiba loc doar in Parlament si prin consultarea asociatiilor de magistrati si a tuturor institutiilor interesate (CSM, parchete, instante) pentru ca independenta magistratilor este vitala pentru o justitie corecta”, a mai scris Ciolacu.
Guvernul Orban a adoptat o atitudine definitiva cu privire la soarta Sectiei Speciale de investigare a infractiunilor in justitie
Potrivit unui memorandum prezentat de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, Sectia Speciala ar trebui sa dispara. Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019 memorandumul in cauza prin care se propune desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.