Ministrul Finantelor: Amnistia fiscala nu va mai viza stergerea principalului din datoriile companiilor. Schimbari si pentru persoanele fizice
amnistie fiscalastergerea datoriilorstergere datoriidatorii la statfirme cu datorii
Amnistia fiscala este o propunere legislativa care a impartit Romania in doua tabere. Pe de-o parte, uii romani isi doresc stergerea datoriilor si dobandirea calitatii de cetatean fara creante, pe de alta parte, ceilalti sunt revoltati fiindca li se pare o masura nedreapta pentru cei care si-au platit mereu la zi datoriile.
Dupa ce au fost numeroase dezbateri pe tema
amnistiei fiscale, ministrul de Finante vine cu lamuriri, precizand ca legea va viza companiile de stat si companiile private, nemaifiind planuita, insa, o stergere a datoriilor principale ale companiilor, in vreme ce persoanele fizice vor beneficia doar de un ajutor pentru a putea sa-si achite mai repede creantele.
"Vor fi vizate si companiile de stat sau private cu datorii la stat, dar si companiile fara datorii la stat, adica la zi cu obligatiile", a precizat ministrul, intr-o emisiune la Antena 3.
Luna trecuta, consilierul de stat al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, anuntase ca datorii catre stat de 98 de miliarde de lei ar putea fi sterse in urma unei amnistii fiscale.
Desi datoriile oamenilor de afaceri se ridica la 98 de miliarde, Valvov spunea ca: "Recuperam sub 500 de milioane. 84% sunt nerecuperabili, deci niciodata nu ii mai recuperam, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat".
"Amnistia fiscala este prevazuta in programul de guvernare in sensul in care se vorbeste, la capitolul «intreprinderi mici si mijlocii», de restartarea mediului de afaceri. De fapt, acest lucru inseamna, in viziunea programului de guvernare si a ceea ce am discutat atunci cu presedintele Dragnea, da (este vorba de stergerea datoriilor), dar aceste lucruri se fac si nu se discuta, pentru ca nu am vrea niciodata sa incurajam pe cineva sa nu isi plateasca datoriile si mai mult decat atat, cand o faci, daca o faci, trebuie sa iei decizia sa rasplatesti sau sa ii bonifici si pe cei care si-au platit corect taxele si impozitele”, preciza Valcov.
Controale la Administratia Prezidentiala de la MFP
Tot in cadrul aceleiasi sesiune de declaratii, ministrul de Finante a tinut sa justifice, din nou, reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale prin faptul ca nu au fost cheltuiti toti banii alocati in bugetul anterior.
Teodorovici a declarat ca a fost declansat un control la toate structurile statului, inclusiv la Administratia Prezidentiala, pentru a se vedea cum isi respecta acestea angajamentele financiare, iar in urma constatarilor se vor da si amenzi.
"Noi am declansat un control pe baza acelor declaratii facute public de purtatorul de cuvant (al Administratiei Prezidentiale - n.r.), declaratii care au aratat o incalcare a Ordonantei de Urgenta 88/2013 (...) Am declansat un control, dar nu doar la Administrattia Prezidentiala, la toate structurile statului. Ca sa vedem modul in care angajamentele se introduc in sistemul nostru informatic, cum se introduc platile si asa mai departe.
Legat strict de controlul efectuat asupra Administratiei Prezidentiale, ministrul a mai precizat ca deja exista un raport preliminar, care va fi incheiat in urmatoarele zile. "Vor fi, probabil, si ceva sanctiuni, amenzi", a precizat oficialul.
In viitor, Guvernul ar putea fi schimbat doar prin vot
Ministrul Finantelor Publice a declarat ca schimbarile frecvente de Guverne ale PSD dau o nota de neincredere partenerilor externi si ca modificarea unui Executiv ar trebui efectuata doar in urma unui vot.