Ministrul Energiei ne linisteste: Romania e printre statele cel mai PUTIN DEPENDENTE de GAZUL RUSESC. Nu sunt motive de PANICA, avem stocuri
gaze naturale rusiaexporturi rusiaenergie rusia
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit vineri despre cea mai recenta decizie luata de Kremlin in plan energetic si anume decretul prin care statele considerate de Moscova ca fiind "neprietenoase", printre care si Romania, trebuie sa achite importurile de gaze naturale in ruble rusesti. Rusii incearca astfel sa evite cel putin o parte dintre efectele sanctiunilor SUA si statelor occidentale, ca raspuns la invazia declansata in Ucraina. Insa ministrul nostru de Energie sustine ca acest "santaj" nu trebuie sa genereze panica in randul romanilor.
Conform oficialului guvernamental, noi suntem una dintre tarile care se pot mandri cu un grad foarte redus de dependenta fata de gazele naturale din Rusia. Mai mult decat atat, avem deja stocuri suficiente, mai afirma Virgil Popescu.
Ministrul tine sa sublinieze ca populatia nu ar trebui sa se panicheze la acest "act de santaj" al Moscovei!
"Noul act de santaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede ca plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui facuta in ruble pentru contractele de export catre tari neprietenoase. In primul rand, Romania sustine luarea unei pozitii unitare a UE ca raspuns in fata acestui nou gest de agresiune mascata.
Trebuie sa fim solidari si uniti pentru a dovedi, din nou, ca nu ne lasam cumparati la bucata! Alaturi de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o pozitie comuna, iar in acest moment se face o analiza juridica la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anuntata de Federatia Rusa.
UE pregateste solutii
Oficialul a vorbit si despre solutiile pe termen scurt si mediu, amintinnd faptul ca Uniunea Europeana lucreaza la operationalizarea unei platforme pentru achizitionarea in comun a gazelor naturale.
"De asemenea, as dori sa precizez ca in ultimele luni am avut numeroase discutii pentru a ajunge sa avem surse de aprovizionare si rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape sa finalizam aceste acorduri. In plus, vom demara in curand investitii pentru cresterea surselor de productie de energie, cu finantare din PNRR si Fondul pentru modernizare", a mai adaugat ministrul Popescu.