Ministerul Finantelor: Pentru aceste tipuri de anunturi pe internet, firmele vor primi amenzi de sute de mii de euro
finantare participativacrowdfundingamenzifirmeministerul finantelor
Platformele romanesti de finantare participativa (crowdfunding), risca amenzi colosale, ce pot ajunge la sute de mii de euro, daca lanseaza anunturi mincinoase menite sa atraga investitori. Masura este prevazuta intr-un proiect de lege al Ministerului Finantelor, lansat, marti, in dezbatere publica.
Finantarea participativa se afirma din ce in ce mai mult ca o forma consacrata de finantare alternativa pentru intreprinderile nou-infiintate (start-up-uri) si pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), bazata de obicei pe investitii mici.
Finantarea participativa reprezinta un tip de intermediere a carei importanta este in crestere, in cadrul careia un furnizor de servicii de finantare participativa, fara a-si asuma el insusi riscuri, administreaza o platforma digitala, deschisa publicului, pentru a pune in legatura sau pentru a facilita punerea in legatura a potentialilor investitori sau imprumutatori cu mediul de afaceri care cauta finantare.
O astfel de finantare ar putea consta in imprumuturi, achizitionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise in scopul finantarii participative.
Finantarea participativa poate contribui la asigurarea accesului la finantare pentru IMM-uri si la finalizarea uniunii pietelor de capital (UPC).
Lipsa accesului la finantare pentru IMM-uri reprezinta o problema chiar si in statele membre in care accesul la finantarea bancara a ramas stabil pe parcursul crizei financiare. Finantarea participativa a devenit o modalitate consacrata de finantare a activitatilor economice ale persoanelor fizice si juridice.
O astfel de finantare se desfasoara prin intermediul platformelor online; activitatile economice sunt de regula finantate de un numar mare de persoane sau de organizatii; iar afacerile, inclusiv start-up-urile, atrag sume relativ mici de bani.
Noul proiect va reglementa aceasta activitate, impunand sanctiuni dure, in caz de neconformare
Daca proiectul de lege va fi adoptat si va intra in vigoare, atunci platformele romanesti de finantare participativa vor trebui sa aiba mare grija in privinta corectitudinii anunturilor prin care incearca sa atraga investitori.
Activitatea acestor platforme este definita de termenul de "crowdfunding". Practic, startup-urile pot obtine finantari din partea unui public larg, pentru anumite afaceri, din diverse domenii. Totul se intampla prin intermediul unor platforme digitale.
Daca aceste start-up-uri ce cauta investitori vor lansa anunturi si oferte mincinoase, menite sa induca publicul in eroare, atunci statul le va sanctiona dur.
Este vorba despre amenzi cuprinse intre 2.000 de euro si 500.000 de euro.
Astfel, spera, autoritatile, potentialii investitori vor fi protejati de a cadea in plasa unor oferte ce suna extrem de bine, dar care se vor dovedi a fi extrem de inselatoare si paguboase pentru buzunarul lor.
La nivel european, cea mai recenta reglementare in domeniu vine dinspre
Regulamentul 1503/2020, privind furnizorii europeni de servicii de finantare participativa pentru afaceri si de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 si a Directivei (UE) 2019/1937.