Ministerul Finantelor isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa ce acciza a fost majorata
ministerfinanteaccizaromania
Ministerul Finantelor si-a asumat o reducere a consumului de combustibil dupa majorarea accizei la carburanti. Reprezentantii ministerului spun ca transferul de venituri din mediul privat la buget va permite finantarea unor investitii mai mari fata de cele realizate in cazul in care banii ar ramane in piata.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, impactul estimat din cresterea nivelului accizei la carburanti (benzina, motorina, kerosen) asupra veniturilor bugetare, incepand cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se refera la accize si 389 milioane lei la TVA.
"Transpunerea majorarii accizei s-a efectuat luand in calcul si scaderea consumului.
Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca", se mai arata in comunicatul citat de Agerpres.
Expertii de la Finante sustin ca majorarea costurilor in urma cresterii impozitarii nu va determina si cresterea direct proportionala a preturilor.
Potrivit ministerului Finantelor, in cazul in care producatorii vor fi ingrijorati de taxarea suplimentara si accizele atrag cresterea preturilor, atunci va avea loc restrangerea consumului.
"Pretul carburantilor va fi mai mare, insa cantitatea vanduta va fi mai mica. In functie de amploarea cu care se va reduce cantitatea ceruta, producatorii ar putea sa-si vada vanzarile mult diminuate", se mentioneaza in document.
Specialistii de la Finante considera ca pretul accizelor va fi impartit intre producatori si consumatori. Asta inseamna ca preturile carburantilor vor creste mai lent sau, in functie de evolutia economica, este posibil chiar sa nu creasca.
Comisia Europeana a estimat pentru anul in curs o diminuare a preturilor internationale la aceste produse, de circa 4,9% la petrol si 2,8% la produse petroliere.
O analiza a preturilor la combustibil la nivelul statelor UE, pe baza datelor furnizate de Portalul European privind Energia din luna martie 2014, arata ca tara noastra ocupa una dintre primele 10 pozitii in topul statelor cu cele mai reduse preturi la benzina fara plumb (1,327 euro/litru).
In partea opusa a clasamentului se afla Italia cu 1,769 euro/litru.
Potrivit Agerpres, fata de media Uniunii Europene de 1,458 euro/litru, in Romania pretul la benzina fara plumb este mai mic cu noua procente.