Ministerul Finantelor a anuntat PLAFONAREA pretului la gaze, timp de 3 ani
pret gazeplafonare pret gazeministerul finantelor publicetaxeimpozite
Conform unui proiect al Ministerului Finantelor Publice, pretul maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna la producatori pana la data de 30 iunie 2021 ar urma sa fie de 55 lei/Mwh.
Ministerul Finantelor propune un proiect de hotarare privind stabilirea pretului maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna, prin care reglementeaza ca pretul maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna la producatori pana la data de 30 iunie 2021 sa fie de 55 lei/Mwh.
Adoptarea unui act normativ care sa plafoneze pretul gazelor naturale, se impune pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare al gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta, aceasta fiind in prezent 29,5%, in timp ce pentru luna martie 2019 se estimeaza o crestere de 33,75%.
Citeste si:
In 2018, Romania este tara cu cea mai mare inflatie anuala din UE
Institutia precizeaza in nota de fundamentare ca pretul mediu de vanzare al gazelor naturale de catre producatorii interni pe piata centralizata in perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar pretul mediu estimat de vanzare al gazelor naturale de catre producatorii interni pe piata centralizata la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.
"Pretul gazelor naturale din import este stabilit pe piata concurentiala prin negociere libera intre importatori si furnizorii de gaze naturale din Romania. Pretul mediu estimat de vanzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh”, arata documentul.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, pretul final la clientii casnici reglementati are urmatoarea structura:
- cost unitar de gaze (CUG) ce reprezinta costurile estimate pentru acoperirea achizitiei gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente de inmagazinare si transport, destinate revanzarii in cadrul activitatii de furnizare reglementata; achizitia de gaze naturale ca marfa se realizeaza de catre furnizori pe o piata complet liberalizata, indiferent de sursa de provenienta a gazului: intern, import sau din depozit;
- venitul unitar permis pentru desfasurarea activitatii de furnizare reglementata a gazelor naturale;
- tariful de distributie stabilit pentru categoria respectiva de clienti;
- Delta CUG ce reprezinta componenta unitara de corectie pentru diferenta dintre CUG stabilit de ANRE si costurile unitare efectiv realizate si recunoscute de catre ANRE furnizorului care desfasoara activitate de furnizare reglementata.
"Din structura pretului final pentru clientii casnici reglementati, elementul cu ponderea cea mai insemnata, de peste 65% o reprezinta costul gazelor naturale ca marfa", se precizeaza in nota de fundamentare.
Ministerul mai precizeaza ca ANRE nu are atributii in a interveni asupra nivelului preturilor de vanzare a gazelor naturale de catre producatorii autohtoni si din import.