Milioane de oameni si-au parasit joburile, iar acum le pare rau. Marea Demisie s-a transformat in Marele Regret
marea demisiemarea demisioneala
Inca de la finele anului trecut scriam despre un fenomen care va prinde contur pe piata muncii, odata ce restrictiile sanitare vor fi ridicate, iar criza epidemiologica globala va incepe sa faca pasi in spate, iar firmele si angajatii vor deveni din nou dornici de recrutari, de exolorarea de noi oportunitati, tendinte ce au fost puse in plan secund in ultimii doi ani, prioritatara fiind pastrarea actualului job si conservarea cheltuielilor in cazul firmelor.
Ei bine, desi criza a facut pasi notabili in spate, iar restrictiile au fost ridicate, peste noi nu au venit vremuri prea bune, cel putin din perspectiva economica. Ne confruntam cu presiuni atat pe finantele personale, cat si pe bugetele firmelor, dar si cu tensiuni in plan geopolitic, o criza alimentara pe cale sa explodeze si intreruperi pe lanturile internationale de aprovizionare.
Chiar si-n aceste conditii, piata muncii a redevenit foarte activa. Angajatorii au reluat recrutarile, angajatii au revenit la spiritul "aventurier", cautand noi joburi, renuntand la vechile locuri de munca.
A venit
Marea Demisie, iar multi dintre cei ce au luat deja parte la fenomen, deja regreta alegerile facute.
Cel mai bine se simte asta pe uriasa piata a muncii din SUA. Aici, in jur de 20 de milioane de americani au renuntat la joburi in perioada ianuarie - mai 2022, decizie care s-a dovedit a nu fi prea inspirata.
O analiza a celor de la Bloomberg scoate la iveala ca mai bine de un sfert dintre angajatii care au renuntat la locul de munca regreta hotararea luata! Desigur, de vina pentru aceste sentimente sunt conditiile economice in care americanii traiesc in ultimele luni. La fel ca in Europa, preturile au scapat de control si in State, chiar daca Fed-ul lor este mult mai agresiv decat Banca Centrala Europeana si a apasat pedala de acceleratie a dobanzilor.
Totusi, desi banca lor centrala face eforturi pentru a tempera scumpirile, americanii infrunta cel mai ridicat nivel al inflatiei din anul 1981 si pana in prezent!
Datele oficiale arata ca indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 9,1% in ritm anual in luna iunie, dupa un avans de 8,6% in mai. Practic, de la o luna la alta, s-au consemnat cresteri de pret de 1,3% in iunie, dupa un avans de 1% in mai.
Preturile la benzina au crescut cu 11,2% in luna iunie comparativ cu mai, in timp ce preturile la energie si gaz au batut recordul din 2006 pana acum, cu un avans de 3,5%.
In aceste conditii, cu un cost al vietii in crestere, e firesc sa iti para rau ca ai abandonat jobul si e evident ca nu ai gasit o optiune mai buna, din moment ce regreti vechea slujba. Ceea ce vedem acum in SUA poate fi o lectie de viata pentru noi: in fond, poate ca e mai bine sa pastrezi un job "prost" decat sa n-ai deloc unul sau cel putin sa ne cautam oportunitati noi inainte de a lua decizii radicale, nu dupa ce facem deja pasul!
Datele se bazeaza pe un sondaj realizat in randul a 15.000 de respondenti.
Foto: pixabay