Milioane de oameni devin milionari, desi omenirea traverseaza cea mai dificila criza a secolului. De unde le vin banii?
milionari
Peste cinci milioane de oameni au reusit performanta de a deveni milionari, in anul pandemic, probabil cea mai dificila perioada care a incercat intreaga omenire, in ultima suta de ani.
Desi majoritatea oamenilor isi fac griji cu privire la siguranta zilei de maine, a locului de munca, a sanatatii lor si a celor dragi, exista persoane care, cel putin din punct de vedere financiar, nu au nicio grija.
Din contra. Averea le-a crescut atat de mult in plina criza sanitara, incat au ajuns la masa bogatilor lumii.
Peste cinci milioane de oameni au devenit milionari. De unde le vin banii?
Peste cinci milioane de oameni au devenit milionari, in intreaga lume in 2020, arata cele mai recente statistici.
Concret, numarul milionarilor a crescut cu 5,2 milioane la 56,1 milioane la nivel global, conform unei cercetari efectuate de Credit Suisse.
Conform analizei, in 2020, mai mult de 1% dintre adultii din intreaga lume erau milionari pentru prima data.
"Nu se pot nega actiunile intreprinse de guverne si banci centrale pentru a organiza programe masive de transfer de venituri pentru a sprijini persoanele si companiile cele mai afectate de pandemie si prin reducerea ratele dobanzii, au evitat cu succes o criza globala la scara larga", crede Nannette Hechler-Fayd'herbe, director de investitii la Credit Suisse.
Numarul persoanelor cu valoare neta ultra-ridicata, de obicei definit ca fiind cei care au active investibile de peste 30 de milioane de dolari, a crescut cu 24% la nivel mondial in 2020, cea mai rapida rata de crestere din 2003.
Credit Suisse a declarat ca numarul total al milionarilor ar putea fi mai mare decat estimarile altor organizatii, deoarece include atat active investibile, cat si active neinvestibile, cum ar fi locuintele ocupate de proprietari.
Anthony Shorrocks, economist si autor al Global Wealth Report , a declarat ca pandemia a avut un "impact acut pe termen scurt asupra pietelor globale", dar a adaugat ca acest lucru a fost "in mare parte inversat pana la sfarsitul lunii iunie 2020".
"Bogatia globala nu numai ca s-a mentinut constant in fata unor astfel de framantari, dar, de fapt, a crescut rapid in a doua jumatate a anului", a spus el.
De la inceputul secolului al XXI-lea, numarul persoanelor cu avere cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de dolari avea o dimensiune de peste trei ori mai mare, de la 507 milioane in 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.
Cresterea reflecta "prosperitatea in crestere a economiilor emergente, in special China, si expansiunea clasei de mijloc in lumea in curs de dezvoltare", cred expertii.