Miliardarii au avut o pandemie grozava: superbogatii lumii au facut bani in pandemie cat in ultimii 15 ani
superbogatimiliardariaveri
Criza sanitara pe care o traversam de aproape doi ani a diminuat veniturile pentru majoraitatea covarsitoare a populatiei, in timp ce magnatii si-au sporit considerabil averile, arata cea mai recenta analiza Oxfam.
Cei mai bogati zece oameni din lume si-au dublat averea, de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari — cu o rata de 15.000 de dolari pe secunda sau 1,3 miliarde de dolari pe zi — in primii doi ani ai unei pandemiei.
Cifrele sunt cu atat mai impresionate, cu cat aceasta criza sanitara a adus mari probleme financiare pentru cei mai multi dintre oameni si la o scadere a veniturilor a 99% din umanitate.
"Daca acesti zece oameni ar pierde maine 99,999 la suta din averea lor, ei ar fi in continuare mai bogati decat 99 la suta din toti oamenii de pe aceasta planeta", a spus directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher.
"Acum au de sase ori mai multa bogatie decat cei mai saraci 3,1 miliarde de oameni".
Consecintele acestei prapastii tot mai adanci dintre saraci si bogati sunt dintre cele mai grave. Inegalitatea contribuie la moartea a cel putin 21.000 de oameni in fiecare zi, sau o persoana la patru secunde.
Inegalitatea extrema este o forma de violenta economica, in care politicile si deciziile politice care perpetueaza bogatia si puterea unui numar mic de privilegiati au ca rezultat vatamare directa a marii majoritati a oamenilor obisnuiti din intreaga lume si a planetei insasi.
Averea miliardarilor a crescut mai mult de cand a inceput pandemia decat a crescut in ultimii 14 ani
Daca s-ar impune un impozit unic de 99 la suta pentru cei mai bogati zece oameni, am putea acoperi costuri pentru:
-
suficiente vaccinuri pentru lume;
-
asistenta medicala universala si protectie sociala;
-
finantarea adaptarii la clima si reducerea violentei bazata pe gen in peste 80 de tari;
"Miliardarii au avut o pandemie grozava"
"Miliardarii au avut o pandemie grozava. Bancile centrale au pompat mii de miliarde de dolari pe pietele financiare pentru a salva economia, totusi, o mare parte din acestea au ajuns sa umple buzunarele miliardarilor aflati intr-un boom bursier", transmit expertii Oxfam.
In ciuda costului urias al luptei impotriva pandemiei, in ultimii doi ani, guvernele tarilor bogate nu au reusit sa majoreze impozitele pe bogatia celor mai bogati si au continuat sa privatizeze bunuri publice, cum ar fi stiinta vaccinurilor, mai spun acestia.
In cele din urma, specialistii lanseaza un avertisment Guvernelor lumii, carora le cer sa ia masuri de urgenta, prima dintre ele fiind impozitarea marilor averi.