Mii de oameni protesteaza in tara impotriva modificarilor aduse Legilor Justitiei: Tu-Dorel, DEMISIA
oug 7/2019proteste legile justitieimodificari legile justitieiprotest magistrati
Romania, zguduita de proteste duminica seara. Ultima zi din weekend a scos mii de persoane in strada, in marile orase ale tarii. Oamenii se declara solidari cu magistratii care, la randul lor, si-au suspendat zilele acestea activitatea din cauza modificarilor aduse de Guvern la Legile Justitiei. Si actorii din Bucuresti au protestat duminica, cerand demisia lui Tudorel Toader, dupa care s-au alaturat marsului care a pornit din Piata Victoriei.
Actorii TNB: "Ce se intampla in tara in zilele astea este ceva rusinos"
Actorii de la Teatrul National Bucuresti au protestat pe treptele institutiei, in semn de solidaritate fata de magistratii din Romania. Actorii s-au alaturat, dupa ora 19:00, marsului impotriva OUG7, organizat in Piata Victoriei.
Dupa ce ieri si actorii din Cluj-Napoca s-au alaturat demersului magistratilor, azi a venit randul angajatilor de la cel mai mare teatru din tara.
Victor Rebengiuc, actor: Ei fac tot ce stiu ei sa faca. De frica inchisorii, iau justitia in brate si o schimba cum vor ei ca sa poata sa nu faca inchisoare. Sper ca lucrurile sa nu ramana asa. E cazul sa protestam, sa dovedim ca ne dam seama de ce se intampla si nu suntem de acord, asta ar fi singura speranta ca toata lumea sa-si spuna cuvantul in legatura cu ce se intampla.
Mihai Calin, actor: Acest protest este impotriva mersului din justitie si nu numai din justitie, ce se intampla in general, mersul in economie si mintirea populatiei. Sprijinim in primul rand magistratii. Mii de magistrati protesteaza si cer sa fie lasati sa-si faca treaba independent. Nu cred ca linistea muta este ceea ce trebuie sa se intample in Romania acum.
Mariana Mihut, actrita: Ce se intampla in tara in zilele astea, in anii astia, este ceva rusinos. Eu nu vreau sa fiu condusa de un asemenea guvern, nu vreau un asemenea prim-ministru, vreau sa ma reprezinte oameni de frunte ai acestei tarii, tinerii capabili, nu ei.
Actorii spun ca vor continua protestele si ca exista posibilitatea chiar sa intre in greva.
Va amintim ca actorul Marius Manole a publicat pe Facebook un mesaj video prin care isi indemna colegii artisti sa se alature protestului magistratilor fata de OUG 7. Manole anunta ca protestul este organizat duminica, 3 martie, inaintea spectacolului "Revizorul" de la Teatrul National. Tot pentru duminica, comunitatile "Coruptia Ucide”, "Geeks for Democracy”, "Initiativa Romania” si "Rezistenta” au anuntat un mars impotriva modificarilor din Justitie.
"Duminica, 3 martie, inaintea spectacolului "Revizorul" de la Teatrul National, voi fi alaturi de colegii mei in fata teatrului, va vom astepta acolo purtand o banderola alba la mana, banderola pe care o vom purta de acum inainte pana cand acel OUG va fi retras. Acea banderola alba inseamna pentru noi libertate de expresie, inseamna ca suntem alaturi de magistratii care au avut curaj si au iesit in strada, inseamna ca sustinem statul de drept”, este mesajul actorului.
"Indemn toti colegii din teatrele din Romania sa iasa duminica, 3 martie, chiar daca au, chiar daca nu au spectacol, si sa le aratam astfel guvernantilor ca nu cedam, ca nu suntem un popor usor de umilit si de ingenuncheat si ca sunt inca oameni care lupta pentru libertate. Hai, Romania!”, a spus Marius Manole.
Prin aceasta manifestatie, artistii se vor alatura magistratilor, care desfasoara si ei in aceasta saptamana proteste prin
suspendarea activitatii la mai multe parchete si instante din Romania.
Protest in Piata Victoriei fata de OUG 7. Mii de oamenii cer alegeri anticipate si demisia lui Tudorel Toader
Update 21:20 Grupul de manifestanti din Bucuresti a ajuns la Ministerul Justitiei. Oamenii cer in continuare demisia ministrului Justitiei, dar si abrogarea Ordonantei 7, care modifica Legile Justitiei.
Update 21:00: La Sibiu, peste 500 de oameni protesteaza pe strazile orasului, scandand
"Repetenti si infractori/Nu va vrem conducatori, "Rezistam, nu cedam", "Abrogati si plecati” si "Liviu Dragnea, Viorica va asteapta mititica". La acesta ora, ei au pornit in mars pe Bulevardul Nicolae Balcescu.
Peste 500 de persoane protesteaza si la Cluj-Napoca, scandand mesaje impotriva PSD si a lui Liviu Dragnea, precum si de solidaritate cu magistratii. Un violonist a interpretat Imnul Romaniei in fata oamenilor, iar multi dintre protestatari l-au acompaniat cu vocea.
Protestatarii s-au adunat pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca si au scandat "Jos Dragnea jos, esti un ticalos”, "La puscarie, Dragnea la puscarie”, "Jos mafiotii”, "Magistrati, nu cedati”, "Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta”, "Justitie, nu coruptie!”, "Nu vrem sa fim condusi de hoti”, "Anticipate”, "Uniti salvam toata Romania”.
Ei au pancarte cu mesaje precum "Justitia pedepseste coruptia, nu invers”.
Si la Timisoara oamenii au iesit din nou, duminica seara, in centrul orasului, pentru a protesta fata de modificarile legilor Justitiei.
"PSD, ciuma rosie”, "Cinste lor, cinste lor, magistratilor!", "Fara penali in functii publice” sau "La Multi Ani cu executare!” au fost din nou lozincile strigate de cei peste 150 de protestatari adunati pe platoul din fata Operei din Timisoara.
Update 20:30: Update 20.30: La Bucuresti, intre timp, s-au adunat 6000 de oameni. Protestatarii au ajuns in Piata Universitatii. Oamenii sunt insotiti de politie si de dube ale Jandarmeriei. Proteste sunt in defasurare si la Cluj, Timisoara, Sibiu sau Iasi.
Ei scandeaza “Tu-Dorel, demisia”, “Kovesi, nu uita, noi suntem de partea ta”, “PSD, ciuma rosie”, “Demisia, demisia”. Oamenii poarta si pancarte cu mesaje cum ar fi “Fara penali″, “Fara OUG pe Justitie”, “PSD-ALDE, scoase in afara legii”, dar si steaguri tricolore, ale UE si SUA.
Printre participantii la protest sunt si voluntari ai USR-Plus, care strang semnaturi pentru sustinerea listei de candidati ai aliantei pentru alegerile europarlamentare.
Update 20:00: In Bucuresti protesteaza peste 1.500 de persoane.
Update 19:40 In Bucuresti, circulatia a fost restrictionata pe Bd. Lascar Catargiu, pe sensul spre Piata Romana.
Update 19.25: Cele cateva sute de protestatari din Piata Victoriei au plecat in mars spre Ministerul Justitiei. Protestatarii circula pe traseul Piata Romana - Universitate - Unirii - Ministerul Justitiei, fiind blocat traficul auto pe sensul de deplasare al acestora.
Unii dintre manifestanti au steaguri tricolore si ale Uniunii Europene si scandeaza "PSD, ciuma rosie”, "Justitie, nu coruptie”, "Tudorel, demisia”. Proteste sunt si in marile orase din tara.
Oamenii spun ca vor iesi in strada pana la abrogarea OUG 7 si desfiintarea sectiei speciale pentru magistrati.
Proteste sunt si in Cluj-Napoca. "Justitie, nu coruptie”, "Uniti salvam toata Romania”, "Cuib de hoti si de mafioti”, scandeaza cei peste 1.000 de protestatari. La Sibiu, aproape 1.500 de oameni protesteaza. Se scandeaza: "Repetenti si infractori, nu va vrem conducatori”. Proteste sunt si la Constanta.
Update 19:15 Traficul rutier a fost restrictionat pe Bd. Kiseleff si pe Bd. Aviatorilor, sens catre Piata Victoriei, cu aplicare de la intersectia cu str. Arh. Ion Mincu. Aici are loc un protest impotriva OUG 7, organizat sub forma unui mars, care va trece si prin fata Ministerului Justitiei, pentru a cere demisia lui Tudorel Toader, la protest s-au alaturat si actorii TNB, al caror protest, cu acelasi scop, s-a incheiat putin mai devreme. Cu totii vor abrogarea OUG7/2019.
Mars de protest, anuntat in Bucuresti, impotriva OUG, duminica seara de la ora 19:00
Tot duminica va avea loc si un mars de protest impotriva modificarilor aduse de PSD-ALDE Legilor Justitiei. La ora 19.00, manifestantii vor pleca in mars din Piata Victoriei spre Ministerul Justitiei.
Marsul de protest, anuntat de comunitatile "Coruptia Ucide”, "Geeks for Democracy”, "Initiativa Romania” si "Rezistenta”, este unul de solidaritate cu magistratii, iar potrivit organizatorilor protestele vor continua "pana la abrogarea ordonantei 7/2019 si desfiintarea Sectiei pentru magistrati”.
"Duminica, de la ora 18.00, ne revedem in Piata Victoriei! La ora 19:00, plecam in mars spre Ministerul Justitiei”, este mesajul principal de pe paginile de Facebook ale organizatorilor
Inca de saptamana trecuta,
opinia publica a reactionat cu privire la modificarile aduse de Guvern Legilor Justitiei . Atunci, zeci de mii de persoane protestand in strada, in marile orase ale tarii, impotriva OUG 7/2019.
Procurorul general al Romaniei: OUG7/2019 nu poate fi constitutionala
Chiar si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, este impotriva actului normativ cu pricina. Lazar spune ca textul ordonantei are aspecte vizibile de neconstitutionalitate.
"Colegii nostri, fiindca am constituit un colectiv de experti in domeniu, au observat punct cu punct toate aspectele de neconstitutionalitate care sunt vizibile multe dintre ele si cu acestea am sesizat mai intai Avocatul Poporului, care are calitatea sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei, apoi am trimis-o primului ministru al Guvernului Romaniei pentru ca primisem invitatia si ce se putea discuta post factum, asta ma intreb?", a spus Lazar.
Lazar: "Ma mir cum au avut curajul initiatorii, vazand astfel de aspecte de neconstitutionalitate, sa se repeada la o astfel de ordonanta de urgenta"
Augustin Lazar se declara de-a dreptul uluit de faptul ca cineva a avut curajul de a initia aceasta modificare legislativa, in conditiile in care sunt vizibile aspecte de neconstitutionalitate.
Este vizibil si ma mir cum au avut curajul initiatorii, vazand astfel de aspecte de neconstitutionalitate, sa se repeada la o astfel de ordonanta de urgenta. Imi pot explica prin faptul ca decizia a luat-o altcineva, adica nu cine se vede, ci decizia a fost luata mai in spate, asa cum am fost obisnuiti si in alte situatii. Si atunci, altcineva este posibil sa nu fie jurist si sa fi venit cu o idee pe care ministrul doar trebuie sa o puna in practica pentru a fi la nivel de competenta, pentru a satisface evaluarile in cadrul Guvernului", a punctat Lazar.
Augustin Lazar: "In interiorul sistemului judiciar, se vede o stare de neliniste a magistratilor judecatori si procurori"
Procurorul general spune ca Romania se confrunta cu o stare de instabilitate legislativa, care se reflecta in sistemul judiciar, magistratii resimtind o stare de neliniste.
"In interiorul sistemului judiciar, se vede o stare de neliniste a magistratilor judecatori si procurori, care este datorata in foarte mare masura acestei instabilitati legislative. Spre exemplu, a venit in toamna legiuitorul si a hotarat sa consacre principiul separarii carierelor profesionale: judecatorii sa aiba cariera bine conturata, gestionata de sectia de judecatori, procurorii sa aiba cariera gestionata de Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, care este, repet, garantul independentei Justitiei".
Seful statului, si el impotriva OUG 7
Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prezentarea raportului privind activitatea desfasurata in 2018 de Ministerul Public.
Mesajul central al sefului statului a fost de sustinere a magistratilor in raport cu presiunile politice care se exercita in acest moment asupra sistemului judiciar din Romania.
De asemenea, Iohannis a vorbit si despre
efectele "profunde si negative" ale OUG 7 care modifica Legile Justieiei, dar si despre maniera abuziva in care Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie intervine in activitatea magistratilor, chiar daca asupra infiintarii ei s-au opus chiar si institutiile europene.
Despre situatia actuala a Justitiei din Romania, Iohannis nu are o parere foarte buna, subliniind si de aceasta data tentativele Guvernului de a politiza sistemul judiciar, cu referire la OUG 7/2019.