Mihai I, Regele Romaniei. Un model pentru tinerii nostri
mihai i al romanieile mondedecesdemnitatetinuta moralacomunistiion iliescuuniunea sovieticamargareta
Prestigiosul cotidian Le Monde a publicat , la o zi dupa decesul Regelui, un articol in care il omagiaza
Prestigiosul cotidian Le MONDE a publicat un articol in care omagiaza personalitatea regelui Mihai I al Romaniei , decedat pe 5 decembrie 2017 : “Le roi Michel Ier de Roumanie est mort “, Mirel Bran, 6.12.2017, LE MONDE.
Am tradus articolul, integral, pentru dumneavostra
“Impreuna cu omologul sau Simeon II al Bulgariei , Mihai I a fost unul din ultimii sefi de stat in viata care a condus un regat in timpul celui de-al doilea razboi mondial . Mihai I al Romaniei a decedat marti 5 decembrie, la varsta de 96 de ani, in resedinta sa din Aubonne, Elvetia. Viata sa a fost tot atat de agitata precum a fost si istoria tarii sale, pe care a condus-o, a parasit-o si a regasit-o pe parcursul unei jumatati de secol. S-a nascut pe 25 octombrie 1921 la Castelul Regal din Sinaia , resedinta a Casei Regale , la poalele Muntilor Carpati.
Monarhia Romana este inca foarte tanara. In 1866, pentru a pune capat certurilor politice care inveninau tara, Romania a ales calea monarhiei si l-a instalat pe tron pe Carol-Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen. I-a succedat nepotul sau Ferdinand. Perioada dintre cele doua razboaie mondiale este fasta pentru Romania ( poate cea mai fasta din toata istoria ei, n.n). Tara cunoaste o relansare a economiei fara precedent si o paranteza de democratie, pana in 1938. Mihai devine rege, pentru prima oara, fiind inca copil, intre 1927 si 1930, in cadrul unei Regente. Tatal sau Carol II ii ia locul si urca pe tron in iunie 1930, chiar daca nu se ridica la nivelul predecesorilor sai.
Abdicarea si exilul
Carol II abdica in 6 august 1940, in favoarea fiului sau, care se instaleaza ca Rege la varsta de 18 ani. Doua luni mai devreme Uniunea sovietica a anexat partea orientala a Romaniei, actuala Republica Moldova, si Romania se angajeaza in al doilea razboi mondial alaturi de Germania nazista. Rugat sa se urce pe tron de maresalul pronazist Ion Antonescu , Mihai I se va indeparta progresiv de acesta si va sfarsi prin a-l aresta in august 1944.
Inca de la sfarsitul razboiului , Monarhia Romana primeste in dotare un guvern comunist impus de armata rosie. Cu pistolul pe masa, conducatorii comunisti veniti sa-l intalneasca pe Mihai I la Palatul Elisabeta, “il conving” sa abdice sub amenintarea ca vor impusca o mie de studenti deja arestati.
Pe 30 decembrie 1947, regele abdica si pleaca in exil. Dupa o scurta descindere la Londra, se instaleaza la Versoix, Elvetia, cu sotia sa Ana de Bourbon-Parma. Vor avea cinci fiice . In absenta unui fiu, Margaretei, fiica cea mare, i se va incredinta mai tarziu mostenirea coroanei.
Un exil de o jumatate de secol
Exilul regelui a durat o jumatate de secol, pana la prabusirea regimului (comunist, n.n), in decembrie 1989. Dupa executarea “Conducatorului” Nicolae Ceausescu, Regele ii cere noului Presedinte, aparatcicului Ion Iliescu, sa restaureze monarhia, ceea ce acesta din urma refuza.
In decembrie 1990, Mihai I revine in Romania, dar la cateva ore dupa aterizarea avionului este recondus la frontiera, “manu militari”. In 1992, se intoarce in tara sa cu ocazia sarbatorilor pascale si un milion de romani ies in strada si-l roaga sa ramana definitiv. Fiindu-i teama de aceasta alternativa presedintele Iliescu ii refuza sejurul. Abia in 1997, dupa ce primeste un pasaport romanesc, Mihai I se reintegreaza in tara sa.
In 2001, Mihai I se trezeste ca i se restituie proprietatile Casei Regale de catre puterea de atunci, gest pe care multi monarhisti l-au interpretat ca pe un pact cu diavolul. La 80 de ani reuseste, in sfarsit, sa se reinstaleze in Palatul Elisabeta, in Bucuresti, o veche locuinta regala transformata in restaurant de partid, de catre comunisti.
Continua sa traiasca intre Romania si Elvetia. Tinut la distanta de viata politica din Romania, ii incredinteaza Printesei Margareta, mostenitoarea tronului, sarcina sa dirijeze casa regala, in 2016. Ea nu are inca, in ochii romanilor, grandoarea si carisma tatalui ei
Tinuta si demnitate
In septembrie 1996, ea s-a casatorit cu actorul roman Radu Duda ( un actor de mana a doua, impins in fata Margaretei de mai talentatul Ion Caramitru, n.n). Radu Duda a fost candidat la alegerile presedintiale din 2009, dar a inteles repede ca nu are sanse si a abandonat cursa.
Prin tinuta, demnitatea si viata sa dificila, Regele a marcat imaginarul colectiv al romanilor. La 90 de ani i s-a permis sa se adreseze Camerelor reunite ale Parlamentului. “ Lumea de maine nu va exista fara morala, fara credinta si fara memorie” a declarat Mihai I in fata alesilor . “Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa-si gaseasca locul in vietile noastre. Romania a evoluat gratie idealurilor marilor oameni din istoria noastra, care au servit-o aratandu-se responsabili si generosi. Nu consider ca Romania actuala ar fi o mostenire de la parintii nostri , ci o tara pe care ei ne-au imprumutat-o, pentru ca suntem copiii ei”.
Sunt convins ca alesii nostri au ramas impresionati, pe termen lung. Nu mai departe de ieri, la o zi dupa decesul Regelui, ei se acuzau de “sex anal” in Parlament, apropo de legile justitiei. In vazul intregii natiuni !