Mierea contrafacuta a invadat rafturile magazinelor. Cum recunoastem mierea naturala?
miere contrafacutamiere naturalaapicultorimiere din import
Presedintele Organizatiei internationale a exportatorilor de miere, Norberto Garcia sustine ca mierea contrafacuta este principala problema din sectorul apicol. Piata este invadata de miere venita din import. Astfel, mierea apicultorilor romani ramane nevanduta, pentru ca cea importata este mult mai ieftina.
"Mierea modificata sau falsificata reprezinta principalul flagel pentru industria apicola, mai mare decat pesticidele sau problemele sanitare", a declarat profesorul argentinian Norberto Garcia la cel de-al XXI-lea congres al Uniunii nationale a apicultorilor francezi (Unaf).
Situatia se vede in modul in care a evoluat piata in perioada 2007-2013: in timp ce numarul stupilor a crescut cu doar 8% la nivel mondial, exporturile au urcat la 61%. In plus, in emisfera orientala, o regiune cuprinsa intre Ucraina si Taiwan, tendinta este si mai pronuntata cu o crestere de 13% a stupilor si de 196% a exporturilor de miere.
Cum se justifica aceste cifre? Raspunsul este simplu: "Frauda este responsabila de injectarea unor volume importante de miere diluata cu preturi scazute pe piata mondiala", afirma Norberto Garcia.
De exemplu, China, cu o productie de 450.000 de tone pe an (dintre care 150.000 de tone sunt exportate), nu poate satisface o cerere interna care se apropie de 700.000 de tone pe an. O astfel de situatie ar putea sa ii indemne pe unii intermediari la frauda, prin amestecul mierii cu apa, glucoza industriala, sirop de zahar, amidon.
Cum recunoastem mierea naturala?
Cea mai simpla modalitate de a verifica este sa turnati putina miere intr-un recipient cu apa. ”Daca firul este intrerupt, inseamna ca e miere naturala. Daca este un fir continuu si ceea ce curge in recipientul cu apa se dizolva imediat, inseamna ca are zahar”, a explicat pentru digi24.ro Cristina Pavel, apicultor. Potrivit acesteia, testul cu bula de aer depinde in general de vascozitatea mierii si nu este reprezentativ.
Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins, anul trecut, 1,47 milioane de familii de albine.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in 2015, Romania a exportat 10.863 de tone de miere, in valoare de 41,48 milioane de euro, in timp ce importurile au totalizat numai 2.450 de tone, in valoare de 5,55 milioane de euro.
Surse: agerpres.ro, digi24.ro
Foto: pixabay.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing