Meteorologii avertizeaza ca Romania va fi lovita de un ciclon
prognoza meteocod galben grindinacod galben ploiciclon
Vara aceasta este cu totul iesita din comun. Temperaturile sunt reduse pentru perioada calendaristica in care ne aflam si aproape ca nu e zi fara sa avem parte de precipitatii. Totusi, meteorologii au vesti si mai proaste de atat. Potrivit acestora, Romania va fi lovita de un ciclon stationar.
Ciclonul este un vant puternic cu deplasarea aerului in spirala, insotit de ploi torentiale si de descarcari electrice, specifice regiunilor tropicale, din bazinul Oceanului Indian, el fiind numit in aceste regiuni si ciclon tropical sau taifun.
Potrivit meteorologilor, in zilele urmatoar, in tara noastra vor fi ploi torentiale, vant puternic si conditii de grindina.
"S-a instalat un ciclon la Marea Neagra, o zona ciclonica care afecteaza tot sud-estul Europei. Se manifesta prin averse cu caracter torential, vant puternic, conditii de grindina. Este o linie de instabilitate care aduce fenomene mai violente decat in mod normal, cantitati importante de apa in intervale scurte.
Cea mai afectata regiune va fi Dobrogea, unde meteorologii se asteapta la precipitatii abundente.
Luni dupa amiaza, meteorologii au emis un cod galben de ploi valabila pentru urmatoarele zile.
Aceasta a intrat in vigoare, luni, la ora 21:00, fiind valabila pana miercuri la ora 09:00, conform Administratiei Nationale de Meteorologie.
instabilitate atmosferica accentuata va fi resimtita in nordul Moldovei, local in Transilvania si Oltenia, in zona Carpatilor Orientali si Meridionali, precum si in zona Muntilor Banatului.
Luna august vine cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius
Meteorologii spun ca e foarte posibil ca in luna august sa ne confruntam cu temperaturi caniculare, de peste 35 grade Celsius.
"Nu e exclus sa avem si temperaturi peste 35 de grade. Oarecum se schimba tiparul de circulatie. Ne putem astepta la schimbari. Prin natura ei, luna august este cea mai linistita dintre lunile de vara. E foarte important ca oamenii sa urmareasca avertizarile meteo. Trebuie sa te informezi ca sa stii sa te feresti de impactul distructiv”, a spus Roxana Bojariu, sefa sectiei de climatologie a ANM.
Vremea s-a modificat radical
Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a explicat ce se intampla cu vremea, care este atipica pe tot parcursul anului.
"Nu numai vara este atipica, ci intreg anul acesta, chiar incepand cu decembrie anul trecut, pentru ca iarna a fost deosebit de blanda, pe urma luna martie cu temperaturi de iarna si o luna aprilie cu temperaturi de vara. Incepand cu luna mai au inceput si manifestarile de instabilitate, intr-un context european.
Tine de distributia neobisnuita a maselor de aer. Pe de o parte o e distributie foarte persistena si in acelasi timp neobisnuita pentru ca aerul cald a ajuns pana in nordul peninsulei Scandinave in timp ce in regiunea tarii noastre a stagnat foarte mult timp o masa de aer mai racoroasa si cu un foarte mare volum de vapori de apa.
Toate acestea au fost asociate cu o persistenta a presiunii atmosferice scazute, un blocaj care a dus la manifestari nefiresti pe tot continentul. Daca la noi a plouat excesiv, in partea de nord a plouat putin, acolo e o seceta accentuata.
Masa aceea foarte calda este de origine tropicala si a avut forta sa se extinda spre regiunile nordice ale Europei, in timp ce aerul mai rece a ramas blocat aici, in zona noastra. Speram ca in zilele urmatoare, dupa ce depasim episodul de precipitatii, masele de aer sa se mai duca fiecare la locul lor", a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, potrivit digi24.ro.
Citeste si:
Anual, 60.000 de cetateni straini apeleaza la serviciile medicale din Romania
Sursa foto: pexeles.com