Medicii vor fi amendati daca tin pacientii in sala de asteptare fara sa aiba cod rosu
sistem medicalpacientisorina pinteaministerul sanatatiispitaleclinicispitale regionalebucuresti
Sorina Pitea a declarat ca vizitele inopinate in spitale vor continua si ca sunt vizate, in special, unitatile care au primit reclamatii de-a lungul timpului. Totodata, oficialul a oferit lamuriri in ceea ce priveste stadiul in care se afla spitalele regionale care au fost promise cetatenilor.
Sorina Pintea a spus ca prima vizita "surpriza" in spitale va fi facuta dupa 27 mai. Este deja o practica a oficialului sa se prezinte la unitatile spitalicesti in control, neanuntat. Ministrul spune ca aceste controale sunt foarte eficiente, fiindca atunci vede cu adevarat care este situatia reala, cand nimeni nu se asteapta la o astfel de vizita.
Momentan, oficialul nu stie unde va efectua prima vizita inopinata, dar spune ca va lua decizia "in functie de reclamatii".
"Dupa 27 mai va fi prima vizita inopinata si stiu si unde voi merge. Eu imi aleg aceste spitale in functie de reclamatii. Va imaginati ca in momentul in care ai 62 de reclamatii de la un spital incepi sa-ti pui anumite semne de intrebare. Adica nu or fi toti nebuni cei care reclama. Deci, sunt probleme si merg in functie de numarul de reclamatii.
Pot sa va spun ca marea majoritate a reclamatiilor sunt legate de conditiile igienico-sanitare, de pastrare a igienei. Mi se scrie de genul: cand veniti dumneavoastra se face curatenie, dar eu pot sa spun ca sunt si manager si femeie si vad daca s-a facut curatenie astazi sau daca se pastreaza”, a afirmat ministrul Sanatatii.
Citeste si:
Proiect: Mamele care primesc indemnizatie de crestere a copilului pot sa desfasoare o serie de activitati economice
Nu doar spitalele in sine sunt vizate de controlul oficialului. Sorina Pintea a tinut sa le atraga atentia si cadrelor medicale din unitatile de primiri urgente, precizand ca in curand vor incepe sa fie date amenzi "substantiale” acolo unde nu se respecta timpii de asteptare.
Sorina Pintea spune ca pacientii nu trebuie sa asepte sa fie primiti la consultatii, mai mult decat durata maxima admisa de regulamentul publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, decat in cazul in care exista cod rosu de interventie.
"Exista un protocol de triaj pe care l-am publicat acum, dar pe de alta parte, pe site-ul Ministerului sunt publicate si amenzi. Actul normativ va intra in vigoare la expirarea perioadei de transparenta si atunci, cine isi permite sa tina pacientul in sala de asteptare fara sa aiba cod rosu inauntru va plati o amenda substantiala”, a mai spus ministrul.
Citeste si:
Investitorul Robert Kiyosaki: Vine o criza economica mai grava decat cea din 2008
Sorina Pintea: Proiectele spitalelor regionale, pe ultima suta de metri. Se discuta ca PSD ar fi blocat realizarea lor, nu mi-a venit sa cred
Ministerul Sanatatii este "pe ultima suta de metri" cu demararea proiectelor spitalelor regionale. "Am inteles ca in spatiul public se discuta ca PSD ar fi blocat realizarea acestor spitale. Mie nu mi-a venit sa cred", a adaugat ministrul Sanatatii.
"A fost un parcurs destul de dificil uneori si datorita colaborarii cu autoritatile locale, dar stadiul in acest moment este urmatorul: maine (marti, n.r.), in sedinta de Guvern, se vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iasi, ceea ce inseamna ca avem cale libera pentru depunerea cererii de finantare la Bruxelles. Pe 28 mai, la Cluj, va fi o dezbatere publica privind acordul de mediu, urmand ca in doua saptamani sa primim, in sfarsit, acel acord de mediu si sa putem intra cu indicatorii tehnico-economici in comisia ministeriala. La Craiova, obtinerea acordului de mediu este programata in cursul lunii iulie. Deci, suntem pe ultima suta de metri", a afirmat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.
Sorina Pintea sustine ca intarzierile la aceste proiecte nu sunt din vina PSD, asa cum comenteaza unii carcotasi
"Am inteles ca in spatiul public se discuta ca PSD ar fi blocat realizarea acestor spitale. Mie nu mi-a venit sa cred, pentru ca aceste studii de fezabilitate au fost facute de consultantii Bancii Europene de Investitii. Contractul cu acesti consultanti a fost facut in decembrie 2016. Ei s-au apucat efectiv de lucru in august 2017. Adica sunt dovezi, nu povesti. In octombrie 2017, primul teren, cel de la Iasi, a fost cedat Ministerului Sanatatii si in mai 2018 s-a definitivat cedarea acestor terenuri, ultima poveste fiind a Craiovei.
Acolo, practic era vorba de schimbarea de amplasament, a unei parti din amplasament, iar cine stie ce inseamna un studiu de fezabilitate pentru o asemenea constructie, stie ca s-au facut eforturi foarte mari. Am solicitat schimbarea consultantilor angajati de Banca Europeana de Investitii de doua ori. Au fost lucruri pe care le-am spus in spatiul public. Ei au crezut ca fac spitale pentru alta tara si e inregistrarea sedintelor in care eu am spus ca ei fac pentru Romania. Va dau si un exemplu: in februarie 2018, cand inca nu era discutata structura spitalelor, adica ce sectii vor avea, ei voiau sa proiecteze spitalul regional Cluj cu 120 de paturi - Psihiatrie acuti. Am spus ca intr-un spital regional, psihiatria nu cred ca are locul. Atunci a fost prima data cand am cerut schimbarea consultantilor."
Sorina Pintea a vizitat luni Spitalul Orasenesc Horezu, la invitatia conducerii administratiei locale si a spitalului din localitate, care au solicitat recent Ministerului Sanatatii aproximativ 1,7 milioane de lei pentru achizitionarea de echipamente medicale de inalta performanta, intre acestea fiind si un ecograf Doppler.
Constructia a 8 spitale regionale trebuia sa inceapa in 2017
Constructia celor opt spitale regionale ar fi trebuit sa inceapa in anul 2017, conform programului de guvernare al PSD si promisiunilor facute chiar de Liviu Dragnea in campania electorala din 2016. Inceperea proiectelor s-a amanat si, iata-ne in 2019 fara nicio unitate spitaliceasca cu panglica taiata.
De asemenea, numarul spitalelor regionale care ar urma sa fie construite a scazut, intre timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea (PSD), a declarat public ca Guvernul a amanat construirea acestora pentru exercitiul financiar 2021-2027. Cum explica ministrul Sanatatii acest lucru: Romania a solicitat o majorare a procentului de co-finantare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cat se vor face mai tarziu, spitalele ar urma sa fie mai ieftine.
Sursa foto: pexels.com