Medic de la ATI: Am adunat asistente de pe jos, lesinate. E o munca infernala. Virusul exista si e periculos
aticoronavirus
Cristian Ponea, medic specialist ATI, Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati, a oferit un interviu pentru
monitorulbt.ro. Medicul a facut o radiografie a luptei infernale pe care o duc cadrele medicale din spitale in lupta cu acest inamic invizibil, transmitandu-le oamenilor care nu cred in acest virus ca se insala amarnic.
Medicul spune ca virusul diminueaza capacitatea pulmonara a pacientilor de la 90-100%, la 10-20%, moment in care se apeleaza la ultima solutie: ventilatia.
''Virusul se multiplica la nivelul nasului si al faringelui. Daca nu exista un raspuns imun imediat din partea organismului, virusul ajunge sa se multiplice la nivelul plamanilor. Acest coronavirus are o ''poarta de intrare'' in organism, pe niste receptori specifici, care se regasesc in toate organele. Si in plamani, si in rinichi, si in creier, si la nivelul vaselor de sange. Prin acesti receptori virusul se multiplica in toate celulele organismului. In principal, primul lucru pe care il afecteaza este functia pulmonara. Nu se mai realizeaza schimburile de gaze. Ganditi-va ca un adult sanatos, in functie daca e fumator sau nu, are o capacitate pulmonara de 90-100%. Pacientii care ajung la noi au o capacitate de 10-20% a plamanilor. Din cauza asta au nevoie de ventilatie non invaziva sau ventilatie artificiala''.
''Exista o particularitate a fiecarui organism care contacteaza boala. Nu sunt pe deplin intelese nici acum mecanismele care declanseaza forma severa de boala'', a mai spus medicul care citeaza studiile OMS si arata ca ''80% dintre cei infectati manifesta o forma usoara de boala, care nici macar nu are nevoie de tratament antiviral sau oxigenoterapie (...) 5% dintre cei care au simptome, manifesta forme moderat-severe, iar 5% dintre ei vor manifesta forme foarte grave de boala, cu imposibilitatea de a reusi sa tratam aceasta patologie. Pentru unii pacienti cu Covid-19 nu mai sunt masuri terapeutice care sa rezolve aceasta boala''.
Medicul spune ca, la unii pacienti, exista manifestari care le agraveaza trecerea prin boala si ingreuneaza munca angajatilor din spitale.
'' Unii dintre ei intra intr-o stare de agitatie severa, la altii se manifesta cu depresie, nu mai sunt compleanti la tratament, ajung in situatia de a refuza oxigenul, isi smulg perfuziile, sonda urinara, iar noi trebuie sa actionam rapid''.
Cadrele medicale duc o lupta infernala cu virusul
''S-a muncit fara
zile libere, fara concedii. Nimeni nu a facut niciun pas in spate. S-a muncit pana la sacrificiu'', a spus medicul botosanean.
El spune ca, din cauza echipamentelor de protectie greoaie, cadrele medicale au lesinat de multe ori, fiindu-le creierul privat de Oxigen.
''Au fost foarte multe cazuri in care am recuperat asistentele de pe jos, cazute in sectie. Activitatea intr-o sectie de acest fel, care trateaza cazuri Covid-19 este de-a dreptul epuizanta prin numarul mic de medici, asistenti, infirmieri, dar si din cauza ca in anii anteriori nu s-a inteles rolul terapiei intensive. Suntem subnormati. Suntem opt medici care deservesc doua linii de garda, deci 60-62 de zile de garda in fiecare luna''.