Mark Mobius este sceptic in privinta calitatilor de manager ale lui Dan Diaconescu
mark mobiusscepticmanagercalitatidan diaconescuoltchim
Statul trebuie sa identifice pentru companiile importante cumparatori viabili si "buni administratori", in cazul combinatului Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat celebrul investitor Mark Mobius (foto generic).
"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, la emisiunea "Dupa 20 de ani",
difuzata duminica de Pro TV.
Dan Diaconescu (foto) a reusit saptamana trecuta sa puna mana, cel putin pe hartie, pe 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit, tot pe hartie, 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Premierul Victor Ponta a declarat ca "D. D." are un termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Executivul va numi un nou management la Oltchim, in situatia in care Diaconescu nu s-ar tine de cuvant; de asemenea, in 6 luni, va relua procesul de privatizare cu un alt investitor.
"Asisti la astfel de intamplari peste tot in lume cand exista mari dezbateri care inconjoara vanzarea activelor de catre stat, te confrunti cu astfel de probleme absolut oriunde, fie ca esti in Brazilia, in Rusia sau in Vietnam. Este deopotriva amuzat si trist, este o combinatie a amandurora si este o nefericire, pentru ca am putea face atat de mult progres daca oamenii ar fi rezonabili si achizitioneaza aceste companii cand sunt capabili sa o faca si din punct de vedere al banilor si al managementului", a declarat Mobius.
Jurnalistii de la ProTv si gandul.info l-au intrebat pe Mark Mobius daca crede ca statul putea pune unele conditii celor care au luat parte la licitatie, referindu-se si la depunerea unei garantii, care sa ateste faptul ca au bani suficienti pentru preluarea respectivei companii. De asemenea, participantii trebuie sa precizeze ce soarta le rezerva angajatilor, a mai spus Mobius.
"Exista pericolul sa ajungi la o situatie unde vin cumparatori necalificati, incapabili sa plateasca pretul licitatiei si ajungi intr-o situatie mai rea decat la inceput. Privatizarea nu este o favoare, nu exista nicio garantie a succesului si de aceea procesul de privatizare trebuie facut intr-un mod sistematic pentru a avea de la bun inceput garantia sau pentru a asigura o probabilitate mai mare a succesului", a afirmat seful Templeton Frontier Markets.
"Mai intai trebuie sa incerce sa restructureze companiile dinauntru, sa numeasca manageri buni, sa faca schimbari, astfel incat acestea sa devina profitabile. In acelasi timp, sa inceapa procesul de privatizare astfel incat controlul asupra acestor companii sa poata fi trecut catre sectorul privat, statul sa isi vanda participatiile. Nu este necesar ca Guvernul sa vanda tot, poate pastra o participatie minoritara, isi poate pastra un loc in consiliul de Administratie, insa este necesar ca pachetul majoritar, controlul, sa treaca in portofoliul unui grup care poate administra compania eficient", a continuat oficialul F. T.
Petrom, o privatizare de succes
Mark Mobius a spus ca privatizarea Petrom a fost una de succes. Aceasta companie are contributii importante la economia Romaniei, a mai precizat acesta. Potrivit lui Mobius, disponibilizarile sunt inevitabile, in conditiile in care unele companii "au un numar extraordinar de angajati, care nu fac nimic si care determina si multe din pierderi".
"Problema este pe masa. Intrebarea tine de ritmul, de viteza cu care poate fi realizat acest proces. Nu are rost sa privatizam o intreprindere care nu este bine administrata si nu este profitabila pentru ca nu obtii un pret potrivit pentru ea. In masura in care profitabilitatea creste si pretul de vanzare al actiunilor creste. Este o alternativa viabila", a conchis Mobius, potrivit sursei citate.