Maria Grapini: Trebuie sa marim limitele de finantare la ajutoarele de stat pentru IMM-uri
imm-uricomisia europeanamaria grapiniuniunea europeanaparlamentul europeansucces
'Uniunea Europeana trebuie sa acorde mai multe facilitati pentru finantarea IMM-urilor, iar una dintre acestea poate fi cresterea limitei maxime pentru ajutoarele de stat acordate acestui sector', a declarat europarlamentarul PC Maria Grapini, co-presedinte al Intergrupului pentru IMM-uri din Parlamentul European.
Declaratia a fost facuta in cadrul primei intalniri din noua legislatura a intergrupului pe IMM-uri.
Presedintele Intergrupului, domnul Karas Othmar, impreuna cu doamna Maria Grapini, co-presedinte si vicepresedintii Michael Theuerer si Kay Swinburne, au propus un set de prioritati pentru aceasta legislatura, care sa vina in sprijinul IMM-urilor.
Una dintre problemele abordate in acest sens a fost necesitatea implementarii Small Business Act si Single Market Act in statele membre. In Romania, aceste principii au fost deja incluse in legea IMM-urilor, initiata in timpul mandatului ministrului Maria Grapini.
Pornind de la principalele constrangeri care ingreuneaza activitatea si dezvoltarea IMM (accesul la finantare, accesul la piete noi, accesul la achizitiile publice, taxele inutile si ingreunatoare, obtinerea ajutoarelor de stat pentru cercetari si investitii, accesul la forta de munca calificata), co-presedinta Intergrupului, europarlamentarul Maria Grapini a propus un set de masuri care sa sustina IMM-urile:
ˇ Urgentarea deciziilor pentru cresterea limitelor maxime de finantare pentru ajutoarele de stat si imbunatatirea reglementarilor privind achizitiile publice
ˇ Masuri de aparare comerciala in piata UE, in vederea diminuarii concurentei neloiale create de catre accesul pe piata interna a produselor contrafacute si a produselor cu pret de dumping.
ˇ Alocarea adecvata in bugetele din perioada 2015-2020 pentru proiectele de finantare care pun accentul pe investitii, cercetare-inovare, formare profesionala si promovarea marcilor nationale si europene.
ˇ Incurajarea politicilor fiscale specifice activitatilor IMM-urilor.
Pe de alta parte, data fiind diversitatea politica si nationala a acestui intergrup, dna Grapini, a propus organizarea unui seminar de bune practic in domeniu. Astfel, in urma discutiilor, poate fi identificata cea mai buna solutie pentru a veni in sprijinul IMM, la nivel european, prin consolidarea tuturor strategiilor de succes nationale.
Intergrupul pentru IMM-uri a fost infiintat in urma cu 11 ani, avand rolul unei platforme de colaborare intre Parlamentul European, diferitele ONG-uri din domeniu, industrie si Comisia Europeana.
Fiind unul dintre cele mai importante intergrupuri din punct de vedere al dezvoltarii economice al UE, membrii acestuia pot propune imbunatatirea unor directive sau chiar si initierea unor directive noi.