Maria Grapini: Lipsa de control a marfurilor non-UE intrate pe piata comuna a determinat pierderi mari producatorilor UE
maria grapinideclaratiiimm-uriajutorproiecteuniunea europeanapreturi
Lipsa de control a marfurilor intrate pe piata europeana din spatiul non-UE a determinat pierderi producatorilor romani. Astfel, se intrevede nevoia unei Directive europene pentru certificare, etichetare si calitate a produselor, a spus vineri, intr-o conferinta de presa, eurodeputata PC Maria Grapini.
"Degeaba ne-am pus noi tot felul de conditii de calitate intre noi, in cadrul UE, daca ponderea marfurilor care se consuma pe piata UE este din non-UE si nu protejezi cetateanul. Comisia din care fac parte (de Reglementare a pietei interne a UE-n.n) include si protectia consumatorului. De aceea am solicitat, in proiectul de buget pe anul 2015, suplimentarea cu 3 miliarde de euro a capitolului legat de Functionarea si dezvoltarea pietei interne a UE, in special in materie de certificare si de apropiere sectoriala", a declarat Grapini, citata de Agerpres.
Grapini spune ca piata interna comunitara nu este destul de reglementata si protejata, pentru ca nu are masuri de aparare comerciala contra intrarilor din pietele non-UE.
"Trebuie sa vad ce intra, pentru ca daca nu supraveghezi intrarile din tarile non-UE, distrug — si asa s-a si intamplat in acesti ani—, producatorii din Piata Europeana, care nu pot sa tina piept avalansei de produse contrafacute, cu pret foarte mic, de dumping, necertificate, pentru ca certificarile costa", a declarat Grapini.
Europarlamentarii au timp pana la 11 august sa avanseze propuneri pe proiectul de buget pe 2015 al UE. Grapini propune o suplimentare cu un miliard de euro la capitolul "Cheltuieli de sprijin pentru competitivitatea IMM-urilor".
"Este un capitol dedicat IMM-urilor, dar din pacate, Romania a fructificat foarte putin. Sper ca aducand si informatii sa putem ajuta IMM-urile sa puna proiecte finantabile si sa atraga si ele acesti bani. La Orizont 2020 s-au depus direct la UE 2.662 de proiecte din tari ale Uniunii si, din pacate, din cele 41 de proiecte ale Romaniei nu a fost selectat niciunul", a spus Grapini.
"Am constatat ca, in Romania, un mare operator economic are mii de subfurnizori pentru a functiona. IMM-urile sunt cele mai indicate sa fie furnizori. In Romania se fac foarte multe lucruri de care nu se stie in afara. De aceea spun ca apropierea sectoriala nu si-o pot permite IMM-urile, iar eu am facut acest proiect in Romania si sper sa se accepte si in UE. Este un ajutor concret pentru IMM-uri", a mai declarat aceasta.