Marea reforma a Fiscului. ANAF vrea sa renunte la controalele in teren. Verificarile, facute din birou
controale anafcontroale fiscalefiscanaf
ANAF pregateste schimbari importante in privinta efectuarii controalelor fiscale. Cele mai multe verificari vor fi facute din birou, digital, iar inspectorii ar urma sa se mai deplaseze in teren doar pentru contribuabilii considerati a fi cu risc fiscal sau „foarte rar si numai pentru lucruri de constatare fizica a unor situatii”.
Informatia a fost dezvaluita de Sia-Nicoleta Jiru, director in cadrul Directiei Generale Coordonare Control Fiscal din
ANAF.
"In acest context al digitalizarii, ne-am gandit sa reformam procedurile de control fiscal. Ne gandim ca, in viitor, dupa ce sistemul de analiza de risc va fi implementat integral - si acest sistem va permite stabilirea unor riscuri - si aceste riscuri vor fi transmise - noi sa nu mai ajungem la dumneavoastra, doar la acei contribuabili care prezinta risc fiscal ridicat si real fata de ANAF.
Incercam sa ajungem la acei contribuabili cu riscuri reale si cu riscuri mari si, atunci cand ajungem la dumneavoastra, sa nu mai ajungem la dumneavoastra acasa - verificarile sa le facem de la noi, de la birou. Cam acesta ar fi viitorul din perspectiva inspectiei fiscale", a spus oficialul ANAF.
Fiscul va putea realiza cu brio controale de la distanta, odata ce institutia va avea date concrete despre contabilitatea firmei, despre facturi, despre transporturi.
"Este un moment istoric pentru ANAF"
"Este un moment istoric pentru ANAF, este ceva ce nu s-a mai facut pana acum din punct de vedere al acestei reforme privind controlul fiscal. Gandirea este reformarea din radacina atat a procedurilor, a modului de abordare, dar asa cum am spus - si a mentalitatii.
Tocmai de aceea, in prima etapa, lucram acum la analiza si pregatirea modificarilor legislative, dupa care venim cu elaborarea procedurilor - si apoi cu tot ce inseamna programe informatice. De ce va spunem de digitalizare? Pentru ca totul va fi informatizat.
Cand v-am spus de reforma, de exemplu, in prezent, o inspectie fiscala poate sa dureze 3-6 luni sau mai mult. In acel moment reducem inclusiv durata inspectiei fiscale - si asa cum am spus reducem perioada cand inspectorii, echipa, se deplaseaza sau stau efectiv la contribuabili.
Una este sa mergi punctual o zi, doua , trei, maximum o saptamana sa vezi o investitie sau ceva si alta sa stai la contribuabil aproape un an de zile", a explicat, la randul sau, Daniela Teodoru, director general al Directiei Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF.
Foto: pixabay