Mancarea va deveni un adevarat lux in 2023: nu trebuie sa cumperi icre negre pentru a simti scumpirile, se scumpesc alimentele de baza
scumpiriinflatiealimenteindustria alimentara
Persoanele cu venituri mici vor avea parte in continuare de provocari financiare, atunci cand vor merge in magazine pentru a se aproviziona cu alimente. Hrana de baza va continua sa se scumpeasca, se arata intr-un raport recent al Comisiei Europene.
In raport se vorbeste, de exemplu, despre producatorii de lapte si produse lactate. Se pare ca anul 2023 nu va fi deloc simplu pentru acest domeniu de activitate. Fermierii se vor confrunta cu preturi foarte mari de productie, dar si cu o potentiala cerere mai slaba de pe piata, in conditiile in care consumul pentru astfel de produse a intrat pe o linie descendenta.
"Odata cu scaderea in continuare a livrarilor de lapte din UE, si disponibilitatea grasimilor si a proteinelor din lapte va continua sa scada, chiar mai mult daca anumiti nutrienti nu sunt asigurati din cauza lipsei lor sau a faptului ca nu se gasesc intr-o cantitate satisfacatoare in furaje. Prin urmare, se preconizeaza ca grasimea din lapte ar putea scadea cu 0,8%, iar continutul de proteine din lapte chiar mai mult (1%)", cred analistii din cadrul Comisiei Europene.
Exista, totusi, o veste buna, in sensul in care Comisia anticipeaza o crestere a productiei de smantana - singurul produs din lactate care va evolua in aceasta directie, reusind sa absoarba o mare parte din disponibilitatea de grasime.
In analiza sa, Comisia Europeana vorbeste si despre preturile la lapte si produsele lactate. Expertii considera ca din cauza contextului economic nefavorabil si a cererii tot mai scazute, preturile acestor produse alimentare se vor mentine piperate.
Preturile raman piperate
In Uniunea Europeana, preturile la laptele crud au depasit deja 50 de euro 100 kg din iulie. In luna august, acestea au fost cu 43% peste nivelurile din anii precedenti. Totusi, explica institutia, trebuie precizat faptul ca situatia sta diferit in fiecare tara membra a blocului comunitar. La noi in tara, de exemplu, Comisia Europeana precizeaza ca, in luna iulie, laptele crud ( pret spot) era cu 50,1% mai scump decat in 2021. Media UE indica un plus de 41,8%.
"Se preconizeaza ca preturile ridicate ale UE la lapte praf si unt vor contribui la preturile ridicate ale laptelui crud. Preturile la branzeturi au crescut de la jumatatea lunii iunie (pana la jumatatea lunii septembrie), variind de la 5% (Edam) la 10% (Emmental) si ajungand la o crestere a preturilor de peste 30% de la inceputul anului. Preturile untului din UE raman relativ stabile. Doar pretul UE al zerului pudra este in scadere, influentat de o cerere mai slaba la export”, transmit analistii europeni.
Foto: freepik.com