Mancarea continua sa se ieftineasca: preturile mondiale la alimente inregistreaza noi scaderi
preturi alimente
Dupa o lunga perioada de scumpiri in cascada pe piata alimentara globala, se pare ca tendinta infaltionista s-a temperat, iar acum asistam la scaderi de pret.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a transmis o noua informare cu privire la evolutia preturilor mondiale la alimente. Potrivit Organizatiei, se pare ca in august s-a inregistrat a cincea luna consecutiva de ieftiniri.
Conform Food Price Index al FAO, se pare ca acest indice a scazut la 138 puncte, fata de valoarea revizuita de 140,7 puncte atinsa in iulie. De retinut ca Food Price Index al FAO masoara evolutiile de pret la un cos de alimente format din produse de baza, indispensabile in orice familie sau gospodarie, precum lactate, cereale, carne, zahar si uleiuri vegetale.
Trebuie retinut ca, desi vorbim despre scaderi de pret la nivel global, de cinci luni, costurile raman in continuare la cote inalte fata de nivelul din 2021. Spre exemplu, comparand preturile din august 2022 cu cele din aceeasi perioada a anului trecut, constatam ca acum sunt cu 7,9% mai mari. Prin urmare, mai trebuie sa inregistram probabil luni bune de acum incolo pe aceeasi linie descendenta, ca sa ajungem macar la nivelul din 2021.
Cea mai importanta situatie care a generat in august scaderi de preturi la hrana globala a fost reprezentata de realuarea exporturilor de cereale din Ucraina, grav afectata de razboiul declansat de Rusia odata cu invazia din 24 februarie. Astfel, in august cerealele au inregistrat o scadere a pretului cu 1,4%, fata de luna anterioara, noteaza specialistii FAO. De altfel, acestia mai puncteaza ca la evolutiile favorabile de pret din prezent contribuie si perspectiva optimista asupra recoltei de grau din America de Nord si Rusia.
Cu toate acestea, nu avem vesti bune in privinta preturilor la porumb, care s-a scumpit in luna august 1,5%. De vina ar fi, spune FAO,
seceta care macina Europa, dar si temperaturile extreme din Statele Unite ale Americii. In acest context climatic deloc favorabil agriculturii, recolta e pusa sub semnul intrebarii.
Sursa foto:pixabay.com