Mancarea a ajuns sa fie un lux, in intreaga lume: preturile mondiale la alimente au atins un nivel record
mancare scumpamancare luxscumpiricostul vietii
Inflatia globala este resimtita foarte astringent de oamenii cu venituri mici, tocmai din cauza ca vorbim despre cresteri de preturi la produse si servicii de baza. Din pacate, mancarea este pe lista, in top.
Anul trecut, am asistat la o
scumpire istorica pe piata produselor alimentare din intreaga lume, aspect ce a pus mare presiune pe bugetele familiilor, impovarate si de alte cheltueili crescute in aceasta perioada, cum ar fi facturile pentru energie.
Indicele preturilor la alimente al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care urmareste preturile internationale ale celor mai comercializate marfuri alimentare, a ajuns sa fie cu peste 14% in 2022 fata de anul precedent, desi in luna decembrie s-a consemnat cea de-a noua luna consecutiva de scaderi.
Concret, in decembrie, indicele preturilor la alimente a fost in medie de 132,4 puncte luna trecuta, comparativ cu 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.
Expertii spun ca diminuarea din luna decembrie vine in contextul in care asistam la ieftiniri pe piata internationala a uleiurilor vegetale, dar sunt si ieftiniri la unele cereale si produse din carne. Aceste evolutii favorabile au tras in jos indicele preturilor pentru ultima luna din 2022.
Pentru 2022 in ansamblu, indicele de referinta a fost in medie de 143,7 puncte, in crestere cu 18 puncte sau cu 14,3% fata de 2021, si cel mai mare de cand au inceput inregistrarile, adica din 1990.
Te-ar putea interesa si: Companiile bogate ale lumii sunt chitite pe CONCEDIERI: zeci de mii de oameni, DATI AFARA la inceput de 2023
Comisia Europeana a infiintat un mecanism special conceput pentru a raspunde crizelor legate de securitatea alimentara
"Invazia neprovocata de catre Rusia a Ucrainei, cresterea pretului marfurilor si pandemia de Covid-19 au reprezentat toate un risc pentru securitatea alimentara in intreaga lume", explica Comisia Europeana, care precizeaza si faptul ca, "in timp ce rezilienta si autosuficienta sistemului alimentar al UE au asigurat ca disponibilitatea alimentelor in UE nu este in pericol, Comisia continua sa ia masuri pentru a se pregati si a raspunde potentialelor amenintari la adresa aprovizionarii globale cu alimente si a securitatii alimentare".
Astfel, mecanismul european de pregatire si raspuns la crize de securitate alimentara (EFSCM) a fost infiintat pentru a imbunatati cooperarea dintre sectoarele public si privat si pentru a evalua riscurile atunci cand apar crize.
Foto: pixabay.com