Majoritatea romanilor au incredere in Uniunea Europeana
incredere ueincredere romaniaderare ue
La un deceniu ani de la aderare, romanii continua sa aiba incredere in Uniunea Europeana (57%), iar 54% considera ca vocea le este auzita in UE. 86% dintre ei au o parere neutra (40%) sau pozitiva (46%) despre UE, iar 14% una negativa.
In opinia romanilor, principalele atuuri ale UE sunt relatiile bune dintre statele membre, democratia si respectarea drepturilor omului si a statului de drept, precum si capacitatea de a promova pacea si democratia dincolo de granitele proprii.
De asemenea, romanii considera ca Uniunea Europeana va deveni mai puternica (56%) si mai unita (58%).
Acestea sunt cateva dintre concluziile sondajului de opinie realizat in noiembrie, in Romania si Bulgaria, cu ocazia implinirii a 10 ani de apartenenta la Uniunea Europeana.
"Faptul ca majoritatea romanilor considera ca vocea le este auzita in UE atesta ca ei devin cetateni europeni activi. Cat despre viitorul Europei, ei sustin, la fel ca presedintele Juncker, cel de-al saselea scenariu,
unitate pentru toti”, a subliniat Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Sondajul mai arata ca, in opinia romanilor, principalele avantaje ale aderarii sunt legate de gasirea unui loc de munca intr-un alt stat membru, accesul la mai multe bunuri sau piete si impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii in care traiesc.
In acelasi timp, principalele dezavantaje sunt scaderea puterii de cumparare, exodul fortei de munca inalt calificata (brain-drain) si concurenta din partea companiilor internationale.
De asemeea, principalele prioritati, in timpul celor sase luni ale Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, ar trebui sa fie politica de coeziune, precum si cea agricola comuna, securitatea si migratia, intrarea Romaniei in Spatiul Schengen si incheierea mecanismului de cooperare si verificare.