Mai multe drepturi pentru tine, daca faci aceste tipuri de cumparaturi: comerciantii TREBUIE sa iti acorde o REDUCERE sau sa iti dea banii inapoi
servicii digitaledrepturile consumatoruluisolutii digitalecumparaturicumparaturi online
A trecut destul de neobservata o noua decizie a Uniunii Europene, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, desi e deosebit de importanta, inclusiv pentru romani.
Mai exact, de acum, in cazul in care cumperi solutii digitale defectuoase, vei avea mai multe drepturi recunoscute legal. Sa presupunem ca este vorba despre
muzica sau software descarcate, iar serviciile digitale sunt defectuoase. Practic, in acest caz, vei avea drepturi extinse, de exemplu, la o reducere de pret sau rezilierea contractului si rambursarea sumei platite.
De noile masuri sunt vizate inclusiv bunurile cu componente digitale (de exemplu, un frigider inteligent).
Oficial UE: noile masuri sunt benefice atat pentru consumatori, cat si pentru companii
"2022 incepe intr-o nota extrem de pozitiva pentru consumatorii si intreprinderile din UE. In cazul unor probleme sau defecte legate de continutul digital, de serviciile digitale sau de produsele inteligente, consumatorii din UE vor avea de acum aceleasi drepturi ca in cazul oricaror alte bunuri, indiferent de locul din UE din care au cumparat bunurile si serviciile respective. Normele noastre armonizate consolideaza drepturile consumatorilor si, mai mult, vor incuraja companiile sa isi vanda bunurile si serviciile in intreaga UE, oferind securitate juridica, ceea ce ii va ajuta pe consumatori in milioane de tranzactii zilnice. Fac apel la acele state membre care inca nu au transpus noile norme sa faca acest lucru fara intarziere", explica, pe larg, Didier Reynders, comisarul pentru justitie.
Important de mentionat mai este si faptul ca noile prevederi legale ale Uniunii Europene mentin perioada minima de garantie de doi ani de la data la care consumatorul primeste bunul si prevad o perioada de un an pentru inversarea sarcinii probei in favoarea consumatorului. In practica, aceasta inseamna ca, in primul an, va fi datoria vanzatorului sa dovedeasca faptul ca bunul nu a fost defect inca de la inceput.