Mai exista o sansa pentru romanii care se confrunta cu scumpiri la energie si gaz: solutia vine de la vicepresedintele ANRE
facturi scumpeenergie electricagaze naturale
In acest moment, buzunarele consumatorilor romani de energie si gaze sunt golite de costurile tot mai piperate ale facturilor. Exista, insa, o solutie pentru a mai diminua fenomenul: trecerea in piata concurentiala. Vicepresedintele ANRE le cere romanilor care inca nu au facut acest pas sa nu mai ezite si sa isi aleaga o oferta din piata concurentiala, in noiembrie sau decembrie.
Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, explica urmatoarele:
"Este o informatie importanta: va mai exista un val (de scumpiri in energie, n.r.); momentan, pentru acesti clienti inactivi la
energie electrica, preturile de serviciu universal valabile se aplica de la 1 iulie si sunt valabile pana la sfarsitul anului, pana la 31 decembrie.
Clientii vor primi notificari in lunile noiembrie si decembrie cu privire la pretul care se va aplica in semestrul I al anului 2022. Este foarte important: momentan, aceste preturi de serviciu universal care se aplica pentru acesti clienti pentru semestrul II 2021 sunt printre cele mai bune din piata, nu prea exista preturi mai bune.
Dar este de asteptat ca aceste preturi sa creasca de la 1 ianuarie, iar sfatul meu pentru acesti consumatori este sa fie foarte atenti la notificarile pe care le vor primi in noiembrie si decembrie, sa faca atunci comparatia cu ofertele care vor fi disponibile in piata pentru perioada de dupa 1 ianuarie si sa faca o alegere in acel moment", a declarat Zoltan Nagy-Bege, in cadrul unei dezbateri organizata de DC News.
Citeste si: Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: scumpirile la electricitate vor dura inca 4-5 ani
Romanii, campionii UE la trecerea in piata concurentiala
Reprezentantul ANRE sustine ca romanii, spre deosebire de alti cetateni ai UE, s-au miscat repede cu privire la trecerea in piata concurentiala. Practic, anul 2021 a inceput cu 3 milioane in piata concurentiala si 6 milioane in serviciul universal. In 8 luni, peste 2,1 milioane de clienti au trecut in piata concurentiala. Aceasta evolutie ar putea fi unica in Uniunea Europeana, sustine vicepresedintele ANRE.
"La sfarsitul anului 2020, de fapt la 1 ianuarie (2021 n.r.), in momentul in care s-au eliminat preturile reglementate, la piata de energie electrica, din aproape 9 milioane de clienti, aproape 3 milioane deja erau in piata concurentiala. Deci asa am inceput anul, cu 3 milioane in piata concurentiala si 6 milioane in serviciul universal.
In 8 luni, peste 2,1 milioane de clienti au trecut in piata concurentiala. Nu este absolut deloc putin, este foarte mult, este o cifra extraordinar de mare si nu cred ca exista vreo alta tara membra a UE care in mai putin de 9 luni sa ajunga la peste 57% din clienti sa fie in piata concurentiala.
Cred ca suntem campioni la acest capitol. Si daca ne gandim ca in 8 luni avem 150-160 de zile lucratoare, timp in care s-au operat peste 2 milioane de noi contracte, cred ca si la nivelul furnizorilor a fost un efort", a ,mai spus Zoltan Nagy-Bege.